Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η δυναστεία Μπους συνεργάστηκε με τους χιτλερικούς

Στο αμερικανικό δικαστήριο της πολιτείας της Ουάσιγκτον έχει κατατεθεί αγωγή από τη «Διεθνή Ομάδα Σχεδιασμού Ομαδικών Αγωγών του Αουσβιτς» (IPAS) κατά της οικογένειας Μπους. Οι ενάγοντες είναι επιβιώσαντες από το χιτλερικό στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς ή μέλη των οικογενειών αυτών των θυμάτων. Ενας απ' αυτούς είναι και ο Γερμανοεβραίος Κουρτ Γκολνστάιν, έγκλειστος στο Αουσβιτς, επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (8/10) δημοσιεύει δήλωσή του, στην οποία τονίζει ότι «η δύναμη και η επιρροή της οικογένειας Μπους στηρίζεται κατά ένα όχι μικρό μέρος στα έσοδα από τη συνεργασία της με τη Γερμανία του Χίτλερ».

Το ότι ο Χίτλερ ήταν τόσο ισχυρός και ότι πάνω από το Αουσβιτς δεν εμφανίστηκαν (στη διάρκεια του πολέμου) βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, αυτό «οφείλεται σ' αυτήν τη συμφωνία των προσανατολισμένων στο κέρδος ανθρώπων, ένας από τους οποίους ήταν ο παππούς του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ».

Ο Prescott Sheldon Bush, ιδρυτής της δυναστείας των Μπους, που ήταν γερουσιαστής των ΗΠΑ, ανήκε σε κείνους τους κύκλους των ΗΠΑ, που έκαναν ισχυρή τη χιτλερική Γερμανία και μ' αυτό δεν κέρδισαν άσχημα... Ο Prescott Bush ήταν συνιδρυτής και διευθυντής της Union Banking Corporattion (UBC), που ανήκε στο γερμανικό κοντσέρν του Τίσεν. Ο Μπους είχε μετοχές στην τράπεζα Bank Voov Handel en Schepvarrt του Ρότερνταμ, επίσης θυγατρική εταιρία της φίρμας Τίσεν, που με τους εξοπλισμούς ανατιμήθηκαν. Αποδειγμένες, επίσης, είναι οι διασυνδέσεις του Μπους με την Consolidated Silesian Steel Company (CSSC), που στη διάρκεια του πολέμου εκμεταλλεύτηκε εργάτες - σκλάβους από το Αουσβιτς. Στη CSSC συμμετείχε και η γνωστή IG - Farben.

Ο ονομαστός Γερμανός αντιφασίστας Γκολνστάιν υπογραμμίζει ότι όσα άφησε πίσω του ο παππούς Μπους «βοήθησαν τον γιο και τον εγγονό Μπους να κερδίσουν επιρροή και δύναμη - και την καρέκλα του προέδρου στο Λευκό Οίκο».

Οπως τονίζει ο Γκολνστάιν, τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ είχαν από το 1943, αλλά το αργότερο από το 1944 τη δυνατότητα να βομβαρδίσουν με ακρίβεια τις γραμμές επικοινωνίας με το Αουσβιτς, ώστε τουλάχιστον να παρεμποδίσουν τη συνέχιση της μεταφοράς στα κρεματόρια εκατοντάδων χιλιάδων κρατουμένων. Αλλά, αν δεν το έπραξαν, αυτό οφειλόταν στη συνεργασία αυτών των κύκλων των ΗΠΑ με τη Γερμανία του Χίτλερ.

Ο Κουρτ Γκολνστάιν είχε πάρει μέρος στη διεθνή ταξιαρχία στο πλευρό της δημοκρατικής Ισπανίας κατά του φασισμού του Φράνκο, το 1933 - κομμουνιστής και Εβραίος - δραπέτευσε από τη φασιστική Γερμανία και κατέφυγε στη Γαλλία. Ομως, μετά την κατάληψη της Γαλλίας, η γαλλική κυβέρνηση των συνεργατών, τον παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές, για να φτάσει κρατούμενος στο Αουσβιτς.


Θ. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (2020-01-24 00:00:00.0)
Μονοπώλια - φασισμός: Ακατάλυτοι δεσμοί που δεν αφήνουν περιθώρια σε λαθροχείρες (2019-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-04-11 00:00:00.0)
Μια ματιά... (2007-05-05 00:00:00.0)
«ΠΑΝΔΩΡΑΣ» αστοχίες... (2005-06-01 00:00:00.0)
Η άνοδος του φασισμού στην εξουσία (2005-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ