Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΠΑ
Στον αστερισμό των απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η οικονομία χωλαίνει. Ειδικά η αγορά εργασίας. Και τα νέα δεν είναι ευχάριστα, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, μόλις 96.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην αμερικανική αγορά εργασίας το Σεπτέμβρη, αριθμός μικρότερος του προσδοκώμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,4%.

Στο μεταξύ, στα άσχημα νέα πρέπει να προστεθούν οι περίπου 4.500 θέσεις εργασίας, ή το 2,5% της εργασιακής της δύναμης, που ανακοίνωσε ότι θα περικόψει η τράπεζα Bank of America, στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την FleetBoston Financial, την οποία εξαγόρασε πέρσι. Η Bank of America, η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ότι οι περικοπές στο προσωπικό οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως οι μειώσεις στη διάθεση τραπεζιτικών προϊόντων προς καταναλωτές, μικρές επιχειρήσεις και πολίτες. Τα νέα συμπίπτουν απολύτως χρονικά με την ανακοίνωση της μήνυσης για αποζημίωση 10 δισ. δολαρίων, που κατατέθηκε εναντίον της αμερικανικής τράπεζας, όσον αφορά στην ανάμειξή της στην κατάρρευση του ιταλικού γίγαντα «Parmalat».

Παράλληλα, ένας εκ των τηλεπικοινωνιακών γιγάντων, η AT & T ανακοίνωσε νέο γύρο περικοπών στις θέσεις εργασίας. 7.000 νέες χαμένες θέσεις εργασίας θα πρέπει να προστεθούν στις υπόλοιπες που χάθηκαν το διανυόμενο οικονομικό έτος, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των απολύσεων σε 12.000 ή το 20% της εργασιακής δύναμης της αμερικανικής εταιρίας. Ο λόγος, φυσικά, ο περιορισμός των εξόδων και η αύξηση των κερδών της AT & T μετά τις πιέσεις που δέχεται στην αγορά, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης τάσης ανταγωνισμού εκ μέρους των πολλών νέων τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2000 έχουν χαθεί 821.000 θέσεις εργασίας, επισήμως. Βέβαια, η τάση του ψαλιδίσματος των θέσεων εργασίας είχε αρχίσει λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, αλλά κορυφώθηκε με την ανάληψη της προεδρίας εκ μέρους του Τζορτζ Ου. Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ