Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Φονικές επιθέσεις με πολλά ερωτηματικά

Ολόκληρη η μια πλευρά του ξενοδοχείου «Χίλτον» έχει καταρρεύσει

Associated Press

Ολόκληρη η μια πλευρά του ξενοδοχείου «Χίλτον» έχει καταρρεύσει
ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Λιγοστές ήταν, πλέον χτες βράδυ, οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων ανάμεσα στα ερείπια του ξενοδοχείου «Χίλτον» του αιγυπτιακού θέρετρου της Τάμπα, λίγο λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ισχυρότατη έκρηξη που το συγκλόνισε. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες σχημάτιζαν ουρές στα μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ επιστρέφοντας εσπευσμένα από τις διακοπές τους. Η εκδοχή της βομβιστικής επίθεσης επιβεβαιώθηκε, χτες, και από τις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες, όμως, εμφανίστηκαν εξαιρετικά επιφυλακτικές, σε αντίθεση με Ισραηλινούς αξιωματούχους, να κατονομάσουν τους δράστες.

Τους 28 είχαν φθάσει, χτες το απόγευμα, οι νεκροί από την επίθεση στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Τάμπα. Τα ισραηλινά σωστικά συνεργεία, που, σχεδόν αποκλειστικά, ανέλαβαν το έργο της διάσωσης εκτιμούσαν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν επιζώντες, πλέον. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από τους 28 νεκρούς, οι 5 είναι Αιγύπτιοι και οι υπόλοιποι Ισραηλινοί. Τουλάχιστον 122 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με ορισμένες εκτιμήσεις να μιλούν για 160 τραυματίες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται Ρώσοι, Βρετανοί και άλλοι τουρίστες, εκτός από Ισραηλινούς και Αιγυπτίους, των οποίων η εθνικότητα δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί. Τέλος, αγνοούνταν, μέχρι το απόγευμα, 30 άνθρωποι.

Σωστικά συνεργεία συλλέγουν τα πτώματα από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Σωστικά συνεργεία συλλέγουν τα πτώματα από το χώρο της έκρηξης
Ο επικεφαλής πολιτικής άμυνας του Ισραήλ, στρατηγός Γιάιρ Ναβέχ, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό των σωστικών επιχειρήσεων, εκτιμούσε ότι η επίθεση στο ξενοδοχείο σημειώθηκε με ένα παγιδευμένο φορτηγό που εισήλθε στο λόμπι του ξενοδοχείου. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε πυρκαγιά και την κατάρρευση της πρόσοψης του 10ώροφου κτιρίου.

Με διαφορά λίγης ώρας, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις στο γειτονικό τουριστικό θέρετρο Ρας Σαϊτάν, πιθανότατα επίσης με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ενώ ισραηλινές πηγές αναφέρουν άλλη μία έκρηξη σε εστιατόριο της Τάμπα, με 2 νεκρούς. Ο Ναβέχ, επίσης, δήλωνε ότι κατά τις ισραηλινές εκτιμήσεις οι επιθέσεις οργανώθηκαν στην Αίγυπτο και οι δράστες δεν πέρασαν από τη μεθόριο με το Ισραήλ.

Κάιρο - Τελ Αβίβ «κατά της τρομοκρατίας»

Μετά από πολύωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σαούλ Μοφάζ, ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας Χουσεΐν Ταντάουι επιβεβαίωσε τις ισραηλινές εκτιμήσεις ότι πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις και όχι για ατύχημα, όπως αρχικώς είχε ειπωθεί. Ο Μοφάζ, από την πλευρά του, μίλησε για «μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια, που είναι σαφές ότι στόχευε στο να σκοτωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι Ισραηλινοί», οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα τουριστικά θέρετρα της χερσονήσου του Σινά με αφορμή την αργία της γιορτής Σουκότ.

Στην περιοχή εκτιμάται ότι, τη στιγμή της επίθεσης, βρίσκονταν περισσότεροι από 35.000 Ισραηλινοί, η πλειοψηφία των οποίων προσπαθούσε, χτες, εσπευσμένα να επιστρέψει στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές, λίγες μέρες νωρίτερα, είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο προειδοποιώντας για «ασφαλείς πληροφορίες περί τρομοκρατικής επίθεσης». Ανάλογες ταξιδιωτικές «προειδοποιήσεις» για τη χερσόνησο του Σινά εξέδωσαν, χτες, η Αυστραλία και η Γερμανία. Την «ενίσχυση της συνεργασίας τους για την πάταξη της τρομοκρατίας» επανεπιβεβαίωσαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι Ισραηλινοί «βλέπουν» αλ Κάιντα

Την ευθύνη των επιθέσεων διεκδικούν με ανακοινώσεις σε ισλαμικές ιστοσελίδες 3 διαφορετικές πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις: «οι Ταξιαρχίες του μάρτυρα Αμπντάλα Αζάμ», «οι Ταξιαρχίες της Ισλαμικής Ενότητας» και «η Παγκόσμια Ισλαμιστική Οργάνωση», η οποία, μάλιστα, μίλησε για «εκδίκηση για τους θανάτους Παλαιστινίων». Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ, εκτιμούσαν ότι πίσω από την επίθεση «βρίσκεται η αλ Κάιντα». Το Κάιρο εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό και ανακοίνωσε, απλώς, τη διενέργεια έρευνας.

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις εξέφρασαν ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ, το γαλλικό ΥΠΕΞ, ο Ρώσος και ο Ιταλός Πρόεδρος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Παλαιστινιακή Αρχή και πολλοί άλλοι. Ο Ναμπίλ Αμπού Ροντέινα, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, επισήμανε ότι «όσο υπάρχει ισραηλινή κατοχή υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή». Οι παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», με ανακοινώσεις τους, παίρνουν αποστάσεις από τις επιθέσεις τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί είναι στόχος τους μόνο μέσα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Για «αντίποινα» έκανε λόγο ο Ιρανός πρώην Πρόεδρος Χασεμί Ραφσαντζανί, τονίζοντας ότι «η οργή από τα σιωνιστικά εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων και των Αράβων, καθώς και η σιωπή που τα συνοδεύει, είναι λογικό να προκαλεί αντίποινα». Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας, τονίζοντας ότι η «σιωνιστική τρομοκρατία φέρνει τρομοκρατία και είναι καταδικαστέες και οι δύο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ