Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Στο 36,87% ο πήχης των κερδών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ διακηρύσσει το συντονισμό των βηματισμών της με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το εργαστήριο της κερδοφορίας για τους φαρμακοβιομηχάνους

Εργαστήριο για την αύξηση των κερδών κυρίως των πολυεθνικών του φαρμάκου αποτέλεσε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την οποία θα συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι, χτες, την ώρα που έγινε γνωστό ότι αυξήθηκαν κατά 36,87% τα συνολικά καθαρά κέρδη των μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση διά του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δ. Βαγιωνά, διακήρυσσε ότι η πολιτική της «συμβαδίζει στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς φαρμάκου».

Για την προσαρμογή - και υποταγή - στην αγορά ο Δ. Βαγιωνάς δεν άφησε κανένα περιθώριο, όταν απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει κρατική παραγωγή φαρμάκου είπε ότι δε βλέπει κάτι τέτοιο. Απέκλεισε δηλαδή την προοπτική της ανάπτυξης μιας κρατικής φαρμακοβιομηχανίας που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες της χώρας, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο - κυρίως - στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Ετσι λοιπόν το φάρμακο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα - και ως πηγή κέρδους των βιομηχάνων - και όχι ως κοινωνικό αγαθό που παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς.

Τα κέρδη

Αυξημένα κατά 36,87% εμφανίζονται τα συνολικά καθαρά κέρδη των 96 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμακευτικών και παρα-φαρμακευτικών προϊόντων το 2003 σε σχέση με το 2002. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της STAT BANK, σύμφωνα με την οποία τα συνολικά κέρδη των εν λόγω εταιριών αυξήθηκαν από 79,95 εκατομμύρια ευρώ το 2002 σε 109,43 εκατομμύρια ευρώ το 2003. Ετσι, σε μια περίοδο κατά την οποία η συνολική αγορά εμφανίζεται με δυσκολίες η οικονομία της Υγείας παρουσιάζει «εξαιρετική πορεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της STAT BANK, η βελτίωση της κερδοφορίας στηρίχτηκε σε αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών των εταιριών του δείγματος κατά 13,7%. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 2,85 δισ. ευρώ το 2002 σε 3,25 δισ. ευρώ το 2003. Ετσι, οι εταιρίες αυτές λειτούργησαν με ένα μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 3,4%.

Ο ΕΟΦ

Την απαξίωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην οποία οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αντικαταστήσει με την αναδιοργάνωση με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Βαγιωνάς.

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει τον εξωραϊσμό μιας κατάστασης όπου υπάρχει «ασύδοτη και άναρχη αγορά των φαρμάκων, των παραφαρμακευτικών προϊόντων και των συμπληρωμάτων διατροφής», όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Δ. Βαγιωνάς.

Κατά τ' άλλα ο Δ. Βαγιωνάς τάχτηκε υπέρ της κατάργησης της λίστας φαρμάκων αλλά η θέση αυτή προοιωνίζεται το διαχωρισμό των φαρμάκων σε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία θα πληρώνει ο ασθενής απ' την τσέπη του.

Για τον ΕΟΦ είπε ότι παρουσιάζει τρομακτικά κενά στο επιστημονικό προσωπικό και ότι μέχρι το 2005 πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 40 επιστήμονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ