Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδοτήσεις με τη σέσουλα στις επιχειρήσεις

Καθώς η ανεργία χτυπάει την πόρτα χιλιάδων εργαζομένων και οι εργοδότες τους πετάνε στο δρόμο ακόμα και απλήρωτους μπροστά στις γιορτές, η κυβέρνηση, αντί άλλων μέτρων, συνεχίζει το χαβά της για νέες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις.

Χτες ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος όχι μόνο επιβεβαίωσε ουσιαστικά το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», για νέο κύμα απολύσεων που σαρώνει τη χώρα, αλλά επιπλέον έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση πέραν των γνωστών επιδοτήσεων, τις οποίες είχε εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ, αναζητεί και καινούριους τρόπους ενίσχυσης των εργοδοτών σε πιο σταθερή και διαχρονική βάση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός χαρακτήρισε θέμα «εθνικής προτεραιότητας» την εφαρμογή των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και των επιδοματικών πολιτικών, στα πλαίσια επιδότησης των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση αύξησε τα ποσά των επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, με πρόσχημα την πρόσληψη ανέργων μητέρων, αλλά και σε άλλες ειδικές κατηγορίες, που προέβλεπε ο νόμος 3227 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις χρηματοδότησης πιο διαχρονικές, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, αφού, όπως υποστήριξε, η «λύση των επιδομάτων δεν είναι λύση στο διηνεκές».

Και όλα αυτά στο φόντο των νέων φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων και ενισχύσεων που τους εξασφαλίζει μέσα από το φορολογικό και τον αναπτυξιακό νόμο.

Οσο για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δραματικά προβλήματα των ανέργων και την αυθαιρεσία των εργοδοτών, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι έχει δώσει εντολές στην Επιθεώρηση Εργασίας να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να περιφρουρηθεί η κείμενη νομοθεσία. Κουβέντες τετριμμένες και χιλιοειπωμένες απ' όλους τους υπουργούς Εργασίας τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως ποτέ κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

Μάλιστα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί αυτή η αντεργατική πολιτική κατέφυγε στις γνωστές υπεκφυγές, ότι υπάρχει έλλειψη οικονομικών πόρων, πως τα ταμεία είναι άδεια και ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει γεμάτα τα ταμεία για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι για τους ανέργους. Εξετάζει μάλιστα και νέους τρόπους χρηματοδότησης, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας, όταν σχεδόν το 80% των ανέργων δε λαμβάνει ούτε αυτό το ελάχιστο επίδομα ανεργίας των 311,25 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 488 χιλιάδες ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις του το μήνα Σεπτέμβρη, επίδομα ανεργίας έλαβαν μόλις 102 χιλιάδες άνεργοι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ