Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ... βρυξελλιώτικα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, πόσο ακριβώς είχε δίκιο ο Κ. Καραμανλής, όταν έλεγε χτες ότι πέτυχε σε όλα στις Βρυξέλλες, αλλά κατά βάση είχε δίκιο. Μόνο, που πρέπει να ...μεταφράσετε ταξικά τις δηλώσεις του.

Στόχος πρώτος - είπε ο πρωθυπουργός - η μετατροπή της περιοχής μας σε μια «ευρωπαϊκή γειτονιά». Πράγματι, ο στόχος επιτεύχθηκε. Η ευρύτερη περιοχή (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Τουρκία) μπήκε σε τροχιά ένταξης και, επομένως, προδιαγράφεται πεδίον δόξης λαμπρόν, για την εγχώρια ολιγαρχία - μαζί με αυτές, βέβαια, των υπόλοιπων ευρωενωσιακών χωρών.

Στόχος δεύτερος - είπε πάλι ο πρωθυπουργός - «η ικανοποίηση των ευαισθησιών μας, σχετικά με τη σχέση ΕΕ και Τουρκίας». Η επιβεβαίωση ή μη της επιτυχίας προϋποθέτει τη λεπτομερή ανάγνωση των αποφάσεων, αλλά τον πιστεύουμε ότι θα εξασφάλισε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για τις μελλοντικές επελάσεις των ντόπιων κεφαλαιοκρατών στην «ευρωπαϊκή γειτονιά».

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ήδη θα ξέρετε, δεν υπήρξε καμιά επιτυχία. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα δεν έγινε. Ούτε καν υπογράφτηκε συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης. Και, βέβαια, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα παραμείνουν στο πολύπαθο νησί.

Οι αυθαίρετες και προκλητικές διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο παραπέμπονται στις γνωστές διμερείς συνομιλίες, οι οποίες - κατά τη Σύνοδο Κορυφής - σημειώνουν πρόοδο. Ισως, επειδή έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, τους τελευταίους μήνες, και το «κάζους μπέλι» παραμένει σε πλήρη ισχύ...

Και, τέλος, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα του τουρκικού λαού παραπέμπονται κι αυτά σε μια γενικόλογη δήλωση - ευχή των «συμπερασμάτων κορυφής».

Προφανώς, τα παραπάνω «υπόλοιπα ζητήματα» δεν αποτελούσαν βασικούς - τουλάχιστον - στόχους της ελληνικής κυβέρνησης και των υπολοίπων εταίρων της στην ευρωένωση. Αρα, δικαιούται ο Κ. Καραμανλής να πανηγυρίζει για την επιτυχία του...


Γρηγοριάδης Κώστας

Δε δικαιούται, όμως, ο λαός μας, να συνεχίζει να τρέφει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, τόσο για το χαρακτήρα της ευρωένωσης, τις επιδιώξεις και τους στόχους της, όσο και για την κυβέρνηση της ΝΔ και τους κάθε λογής οπαδούς του «ευρω-μονόδρομου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ