Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωδινεν όρος και έτεκε μυν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζει τα παρακάτω:

«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν. Στην απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται ούτε η τυπική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ διαγράφει στην ουσία τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, και ειδικά τη διεθνή διάστασή του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τον τουρκικό στρατό του βόρειου μέρους της Κύπρου. Μπαίνουν υπό αμφισβήτηση οι αποφάσεις του ΟΗΕ που χαρακτηρίζουν ως παράνομη και άκυρη την απόφαση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς και το ζήτημα του εποικισμού.

Επιβεβαιώνεται και πάλι τι πραγματικά είναι και τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ για τους λαούς των κρατών-μελών της. Παρά τα μεγάλα και ηχηρά λόγια για δημοκρατικές αρχές και αξίες που δήθεν υπερασπίζεται αυτή η ένωση, αυτό που ισχύει είναι η κυριαρχία των γεωστρατηγικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής.

Υποτίθεται ότι η Τουρκία, σαν χώρα που ζητά την ένταξή της, θα υποχρεωνόταν εκ των πραγμάτων να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ από την 1η Μάη του 2004. Αντί αυτού η Τουρκία καλείται να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συνθήκης της Αγκυρας (τελωνειακή ένωση) με τα 10 νέα μέλη της ΕΕ πριν από την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Υποκρίνονται ότι αγνοούν την επίσημη δήλωση Ερντογάν, στην τουρκική Βουλή, ότι η τελωνειακή ένωση δε σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα συμπεράσματα επίσης γίνεται αναφορά και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπου αναγνωρίζονται πλέον συνοριακές διαφορές που εκκρεμούν ανάμεσα στις δυο χώρες! Η Τουρκία προβάλλει μονομερείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι διαφορές αυτές παραπέμπονται για επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλαδή στην ουσία μπαίνουν στην κρίση ενός δικαστηρίου τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση εξαφάνισε από τα συμπεράσματα το ζήτημα του Αιγαίου και των τουρκικών παραβιάσεων.

Ο λαός ας βγάλει συμπεράσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ