Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ» - «ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Βαθαίνει η ανησυχία στα λαϊκά στρώματα

Σε εγρήγορση και αντίσταση καλούν φορείς όπως η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Ολο και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού καταλαμβάνονται από ανησυχία για τα όσα αντιδραστικά αποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Και αντίστοιχα εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μαζικών φορέων, όπως η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», να ενημερώσουν, να κινητοποιήσουν, να καλέσουν τους εργαζόμενους σε ανυπακοή και αντίσταση απέναντι σε όσα αντιλαϊκά αποφασίζουν οι σημερινές κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστική του κλίματος εγρήγορσης που αρχίζει να εξαπλώνεται είναι και η εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα ο γνωστός Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαύρη Θάλασσα». Εκδήλωση με θέμα «Τα δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο: Από τη Σένγκεν στον "ευρωτρομονόμο" και στο "ευρωσύνταγμα"» και στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Καλτσώνης, δρ Νομικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Εκεί ο Δ. Καλτσώνης τόνισε ότι με κείμενα όπως το λεγόμενο ευρωσύνταγμα έχουμε: Την αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς ευνουχίζονται τα εθνικά Κοινοβούλια, ως αντικαθιστάμενα από την ΕΕ κατά την κύρωση διεθνών συμφωνιών. Τη συρρίκνωση των εθνικών Κοινοβουλίων, με τη συγκέντρωση ολοένα περισσότερων αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην ΕΕ. Την ενίσχυση παραπέρα, θεσμικά, του ρόλου των ισχυρών κρατών, με την εφαρμογή ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων, που ευνοούν τις μεγάλες δυνάμεις.

Επισήμανε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών, με την κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας, την αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε βάρος της αντιπροσώπευσης των μικρότερων χωρών, την απόλυτη εξουσία του προέδρου της ΕΕ να επιλέγει τον ή τους επιτρόπους από τους προτεινόμενους από κάθε χώρα.

Σημείωσε ότι με τα προωθούμενα μέτρα, οπωσδήποτε εξυπηρετείται η «ελευθερία κίνησης» του μεγάλου κεφαλαίου στην «ελεύθερη αγορά», που παγιώνει την ασυδοσία των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων. Ακόμα, υιοθετείται το λεγόμενο δόγμα Σολάνα, το οποίο εξασφαλίζει τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ, καθώς με αυτό υιοθετείται ο «προληπτικός πόλεμος» με όργανο τον Ευρωστρατό, εκτός ΕΕ.

Επίσης, ο Δ. Καλτσώνης τόνισε - σχετικά με τον «ευρωτρομονόμο» - ότι: Με πρόφαση την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» ή την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, στα πλαίσια των οποίων εν δυνάμει μπορεί κατά περίπτωση να συμπεριληφθούν και τα λαϊκά κινήματα, προβλέπεται έως και η στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ και σε κράτος-μέλος.

Επίσης, ότι το β΄ μέρος του σχεδίου «ευρωσυντάγματος» φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία, καθώς με μία ανεπαρκή διατύπωση θολώνει το τοπίο στο δικαίωμα της απεργίας, ενώ σαφώς κατοχυρώνεται η «επιχειρηματική ελευθερία». Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται υποκριτική κατοχύρωση του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο πλήττεται σοβαρά από τη Συνθήκη Σένγκεν και την Ευρωπόλ.

Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι γενικά η κατοχύρωση ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σε σύγκριση με το ελληνικό Σύνταγμα είναι ελλιπέστατη. Η απαράδεκτη αυτή συνθήκη χτίζεται πάνω στα ερείπια των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών κι εργατικών δικαιωμάτων. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η προοδευτική διανόηση, πρέπει ν' απαντήσουν στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση. Το τείχος της σιωπής και παραπληροφόρησης πρέπει να σπάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ