Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αυλαία μαρτύρων με τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο

Στις 14 Γενάρη το πόρισμα

Αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα TOR-M1
Αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα TOR-M1
Ολοκληρώθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά εξοπλισμούς επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η κατάθεση μαρτύρων και σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 14 Γενάρη θα εκδοθεί το πόρισμά της.

Τον κατάλογο των μαρτύρων έκλεισε ο υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος με μια κατάθεση που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι μαζί με τον γραμματέα εξοπλισμών Γ. Ζορμπά, ενορχήστρωσε τις κατηγορίες κατά των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.

Ο υπουργός είπε στην Επιτροπή ότι η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για τα αμερικανικά ραντάρ TPQ ήταν βλαπτική για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Και αυτό γιατί δεν οριζόταν εύλογος χρόνος δομικών, δόθηκε μεγάλη προκαταβολή (90%) και οι ποινικές ρήτρες δεν ξεπερνούσαν το 6%.

Για τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR/M1 ανέφερε ότι, ενώ οι Ρώσοι δεν είχαν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, η τότε ηγεσία του υπουργείου ενέκρινε την προμήθεια δέκα επιπλέον οπλικών συστημάτων. Επίσης, ότι δεν υπήρχε επαρκής εγγύηση για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Στις κατηγορίες ότι ο ίδιος, μαζί με τον Γ. Ζορμπά ξεκίνησαν την έρευνα για την υπόθεση, ο υπουργός απάντησε ότι αυτή στηρίχτηκε σε δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε μέσα στην Επιτροπή, είπε ότι υπήρξαν «ακατάσχετοι τραμπουκισμοί» από τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ήθελαν να στηρίξουν τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος, κατά τον Ε. Βενιζέλο, με τις ενέργειές του βλάπτει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αντίθετα, οι της ΝΔ έλεγαν ότι ο νυν υπουργός προσπαθεί να διορθώσει τις ατέλειες και τα σφάλματα, τα οποία υπήρχαν στις συμβάσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκου, για το τι σκοπεύει να κάνει, προκειμένου στις εξοπλιστικές συμβάσεις να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, είπε ότι θα προχωρήσει στην ύπαρξη προληπτικού ελέγχου νομιμότητας των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο κάτι που δε γινόταν μέχρι σήμερα. Για τα περίφημα αντισταθμιστικά οφέλη των πολεμικών προμηθειών, είπε πως αρκετά από αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί και αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντισταθμιστικά δισεκατομμυρίων ευρώ ανεκτέλεστα από διάφορες συμβάσεις. Τέλος, σε ερώτηση του Γ. Πατσιλινάκου για τις απευθείας αναθέσεις, που, από εξαίρεση, έγιναν κανόνας, παραδέχτηκε το πρόβλημα και είπε ότι είναι καθεστώς να βαφτίζονται όλες οι συμβάσεις επείγουσες, προκειμένου να γίνονται οι προμήθειες με απευθείας αναθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ