Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
Αναζητώντας τρόπους ανεξαρτητοποίησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πλήρης αποδοχή και υπερψήφιση εκ μέρους του βασκικού Κοινοβουλίου των προτάσεων του Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό απορρίπτεται μετά βδελυγμίας από όλα τα ισπανικά κόμματα...

Η έγκριση του βασκικού Κοινοβουλίου θεωρείται το πρώτο σημαντικό βήμα για το σχέδιο Ιμπαρέτσε, το οποίο ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία. To σχέδιο ανεξαρτησίας προβλέπει επίσης τη συγκρότηση ξεχωριστής αστυνομικής δύναμης, δικαστικής εξουσίας και διπλή υπηκοότητα για όσους Ισπανούς έχουν βασκική καταγωγή.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τα μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, το χαρακτηρίζει μάλιστα «προδοσία του κράτους». Διαλλακτικότερη φαίνεται να είναι η στάση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τον πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο να εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο έναρξης συζητήσεων για το μέλλον της Χώρας των Βάσκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ