Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ - ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Φρίκη και αποτροπιασμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καταιγιστικός ο ρυθμός των αποκαλύψεων των βασανιστηρίων στα οποία επιδίδονται συστηματικά οι Αμερικανοί στρατιώτες, είτε αυτά λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ, είτε στο Γκουαντανάμο.

Νέα σειρά ντοκουμέντων και εγγράφων που αποκαλύπτουν σοβαρή κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων ακόμη και δύο μήνες μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο των φυλακών της Βαγδάτης, Αμπού Γκράιμπ, αλλά και βασανισμό τροφίμων και στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο προσφυγής της Αμερικανικής Ενωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) κατά της κυβέρνησης Μπους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ACLU, Αντονι Ρομέρο, δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι αποδεικνύεται πως οι ανώτατοι αξιωματούχοι δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν το δημόσιο έλεγχο ισχυριζόμενοι ότι μεσαία στελέχη δρούσαν αυτόνομα. Στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν περιλαμβάνεται υπόμνημα πράκτορα του FBI, ο οποίος καταγράφει «σοβαρή σωματική κακοποίηση» Ιρακινών κρατουμένων. Το υπόμνημα φέρει ημερομηνία 24 του Ιούνη, δηλαδή δύο ολόκληρους μήνες μετά την αποκάλυψη της κόλασης των φυλακών Αμπού Γκράιμπ και ιεραρχείται ως «επείγον» με παραλήπτη τον αρχηγό του FBI, Ρόμπερ Μιούλερ. Περιγράφει ξυλοδαρμούς και πολλά βασανιστήρια, π.χ., πεζοναύτες να τοποθετούν αναμμένα τσιγάρα στα αυτιά κρατουμένων.

Φρίκη στο Γκουαντανάμο

Τα έγγραφα που αφορούν στη βάση του Γκουαντανάμο αποκαλύπτουν ότι οι τρόφιμοι εξαναγκάζονταν να παραμείνουν σε εμβρυική στάση στο έδαφος για περισσότερες από 24 ώρες, δίχως τροφή και νερό.

Σε υπομνήματά τους επί δύο έτη οι πράκτορες του FBI δηλώνουν ότι έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες περιπτώσεων κατά τις οποίες στρατιώτες εκφόβιζαν κρατούμενους με άγρια σκυλιά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Στο ημερολόγιο δύο ετών, που καλύπτει μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρεται ότι ένας κρατούμενος πέρασε μια ολόκληρη νύχτα τραβώντας κυριολεκτικά τα μαλλιά του, ενώ ένας άλλος εξαναγκάστηκε να φορέσει την ισραηλινή σημαία και «βομβαρδίστηκε» με δυνατή μουσική προκειμένου να «σπάσει» και να συνεργαστεί στην ανάκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ