Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Για «έξωθεν υποκίνηση» μιλά η κυβέρνηση

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Φωτογραφικό υλικό που «αποδεικνύει» ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης «ισλαμιστών μαχητών» στη Μαλαισία, ισχυρίστηκε χτες ότι διαθέτει η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, στο νότιο τμήμα της οποίας οι φετινές ταραχές μεταξύ των πλειοψηφούντων βουδιστών και της μειονότητας των πιστών του Ισλάμ έχουν κοστίσει πάνω από 500 νεκρούς.

Τη σχετική κατηγορία εξακόντισε ο Ταϊλανδός υφυπουργός Εσωτερικών, Σούθαμ Σαενγκπράθουμ (Sutham Saengprathum), σύμφωνα με όσα μετέδιδαν χτες τα «Reuters» και BBC. Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι οι φωτογραφίες είναι «σχετικά ευκρινείς» - δε διευκρίνισε πότε ελήφθησαν ή από ποιον. Ουσιαστικά, το θέμα ανακινήθηκε για να «τεκμηριωθούν» οι δηλώσεις του Ταϊλανδού πρωθυπουργού Θάκσιν Σιναουάτρα (Thaksin Shinawatra), ο οποίος αποδίδει την εξέγερση του Νότου σε ομάδες «συνδεδεμένες με τη Μαλαισία και την Ινδονησία». Και οι δύο χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις κατηγορίες, αξιώνοντας αποδείξεις.

Πάντως, τα σχόλια αυτά μάλλον πυροδοτούν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις τριμερείς σχέσεις, ειδικά με την Κουάλα Λουμπούρ. Ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Αχμεντ Μπαντάουϊ (Abdullah Ahmed Badawi) απέρριψε διαμιάς την κατηγορία. Σκοπός του ισχυρισμού, δήλωσαν ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του, είναι να «εκτραπεί η προσοχή του λαού» της Ταϊλάνδης. Η Ινδονησία απαίτησε από τον Θάκσιν να «αποδείξει τους ισχυρισμούς του ή να αναιρέσει τις δηλώσεις του». Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτε από τα δύο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ