Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεσμεύσεις Αμπάς εν μέσω διπλωματικού μαραθωνίου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αποφασισμένος να προχωρήσει στα βήματα του Γιάσερ Αραφάτ και να αγωνιστεί για μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, που θα διασφαλίζει την ίδρυση ανεξάρτητου βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε, χθες, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΟΑΠ και υποψήφιος για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύτηκε, επίσης, να εργαστεί για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού και αξιοκρατικού παλαιστινιακού κράτους.

Οι δηλώσεις Αμπάς έγιναν κατά τη διάρκεια λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του εκλιπόντος ηγέτη, τη Μουκάταα όπου βρίσκεται και το μνήμα του, με αφορμή την ολοκλήρωση του 40ήμερου πένθους για το χαμό του. Μέλη της προσωπικής φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία που κυμάτιζε τόσες μέρες μεσίστια, ενώ στην αίθουσα τελετών του αρχηγείου έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη φωτογραφία του Παλαιστινίου ηγέτη με φόντο το τέμενος αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ και την επιγραφή: «Ακολουθώντας τα βήματά σου, θα κάνουμε πραγματικότητα το παλαιστινιακό όνειρο».

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις με τη μεγαλύτερη να γίνεται στη Νάμπλους, όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν. Ανάμεσά τους εκατοντάδες ένοπλοι από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αμπάς, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, υποστήριξε ότι είναι «αποθαρρημένος» από τη στάση του επικρατέστερου υποψηφίου για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς «δε διαχωρίζεται στις θέσεις που εκφράζει από την πολιτική του Γιάσερ Αραφάτ».

Στο μεταξύ, διπλωματικός οργασμός επικρατεί στην περιοχή. Χθες, αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους είχε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Τζέιμς Γούλφενσοχν δήλωσε ότι στοχεύει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για χορήγηση νέου πακέτου βοηθείας προς τους Παλαιστινίους, με τον όρο ότι θα αρθούν οι ισραηλινές απαγορεύσεις μετακινήσεων και ο αποκλεισμός. Σειρά συναντήσεων με διπλωμάτες και των δύο πλευρών είχε και ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Τζιανφράνκο Φίνι. Αργά χθες, στην περιοχή αναμενόταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Τέλος, 3 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε θέσεις από τις οποίες, λίγο νωρίτερα, είχαν εκτοξευτεί όλμοι κατά γειτονικού εποικισμού, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλεισμός και ανακατατάξεις (2005-04-26 00:00:00.0)
Απέλαση Αραφάτ ζητά, πάλι, ο Μοφάζ (2003-09-03 00:00:00.0)
Υπό παλαιστινιακό έλεγχο και η Βηθλεέμ (2003-07-03 00:00:00.0)
Ουδέν νεότερο από την περιοδεία Πάουελ (2003-05-13 00:00:00.0)
Αποχώρηση - κοροϊδία (2002-04-23 00:00:00.0)
Ακαρπες συνομιλίες εν μέσω απογοήτευσης και απειλών (1998-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ