Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις για τα 125χρονα του Στάλιν

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, παραβρέθηκε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του ΚΚΡΟ (cprf.ru), σε εκδήλωση για τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν, που διοργάνωσε η ΚΟ Μόσχας του κόμματος. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ έδωσε κομματικά βιβλιάρια σε νέα μέλη του ΚΚΡΟ. Οπως τόνισε: «Σήμερα, οι γραμμές μας ενισχύθηκαν με τη νέα γενιά κομμουνιστών. Εκαναν σωστή επιλογή. Εντάχτηκαν στο κόμμα, τη μέρα που γιορτάζουμε τη γέννηση του μεγάλου στρατηλάτη. Ελπίζω πως θα είναι πιστοί στη χώρα - νικήτρια».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ στην ομιλία του υπογράμμισε πως το ΚΚΡΟ υπερασπίζεται την ιδέα της δικαιοσύνης και της λαϊκής εξουσίας. «Αντέξαμε δέκα χρόνια. Το κόμμα μας ανανεώνεται, θα μπορέσουμε να νικήσουμε, στηριζόμενοι στον Λένιν και στον Στάλιν», σημείωσε ο ίδιος. Σ' ό,τι αφορά τον Στάλιν, τόνισε: «Γιορτάζουμε την επέτειο αυτού που έκανε μεγάλα κατορθώματα, που όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στον αγώνα και πέτυχε μεγάλα αποτελέσματα. Γιορτάζουμε την επέτειο ενός από τους μεγάλους κρατικούς παράγοντες, του μεγάλου στρατηγού», δήλωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα κυκλοφόρησε μπροσούρα του Γκ. Ζιουγκάνοφ, με τον τίτλο: «Ο οικοδόμος του κράτους», αφιερωμένη στα 125 χρόνια από τη γέννηση του Ιωσήφ Στάλιν.

Επιστημονική Συνδιάσκεψη

Στις 18-19 Δεκέμβρη του 2004 στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνδιάσκεψη, αφιερωμένη στα 125 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν. Η συνδιάσκεψη έγινε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της ΡΑΕ, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ, της πανρωσικής κοινωνικής οργάνωσης «Επιστήμονες σοσιαλιστικού προσανατολισμού της Ρωσίας» (ΡΟΥΣΟ), του Ιδρύματος «Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών» (ΚΜΕ), του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας - Κόμματος Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ). Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος και ξένοι αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος του ΚΜΕ της Ελλάδας.

Β. Τιούλκιν: ΟΧΙ στην «κρατικίστικη» παρουσίαση του Στάλιν

Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στο διαδικτυακό τόπο communist.ru, ο Β. Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, αναφέρεται σε μια νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της αυξανόμενης δημοτικότητας του Ι. Στάλιν στη ρωσική κοινωνία. Οπως γράφει: «Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε ένα συγκριτικά νέο καθήκον στην υπεράσπιση του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν. Αν τα προηγούμενα χρόνια η υπεράσπιση γινόταν απέναντι σε κάθε είδους κατηγορίες, προερχόμενες από τους ιμπεριαλιστές και φασίστες αντικομμουνιστές, έως και από τα τροτσκιστικά στοιχεία, σήμερα εμφανίστηκε το καθήκον της υπεράσπισης (ή τουλάχιστον της προστασίας από τη διαστρέβλωση) του Στάλιν από τις προσπάθειες χρησιμοποίησης της μορφής του σε θετική κατεύθυνση, για την επίτευξη διάφορων αντιμαρξιστικών ομαδικών και προσωπικών στόχων». Ο Β. Τιούλκιν αναφέρει σχετικά τις περιπτώσεις καπηλείας όχι μόνο της μορφής του Στάλιν, αλλά και άλλων μπολσεβίκων ηγετών, που παρουσιάστηκε στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του 2003. Τότε το κυβερνητικό κόμμα, ενώ στηρίζεται στον αντισοβιετισμό, χωρίς καμία ντροπή, χρησιμοποίησε στα προεκλογικά πλακάτ του τις μορφές των Στάλιν, Ντζερζίνσκι, Μολότοφ, Βοροσίλοφ, κ.ά. Οπως σημειώνει ο Τιούλκιν: «Είναι απολύτως κατανοητό για ποιο λόγο το έκαναν αυτό: Δεν είναι από ιδεολογική αφύπνιση, αλλά απλώς επειδή η κοινωνία απαίτησε την αποκατάσταση του στοιχειώδους δικαίου. Ενδιαφέρον είναι να σημειώσουμε πως αυτό το κόλπο το χρησιμοποίησαν ακριβώς εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι μερικά χρόνια πριν κουνούσαν τα πλακάτ του αντισταλινισμού, έχυναν κροκοδείλια δάκρυα όσον αφορά στις λεγόμενες διώξεις. Μ' άλλα λόγια, εκείνοι οι άνθρωποι που προσαρμόζονται σε κάθε πολιτική διάθεση της αγοράς των εκλογικών διαθέσεων, για την επίτευξη των στόχων τους». Ο Β. Τιούλκιν σημειώνει πως γίνεται προσπάθεια να παρουσιάσουν «θετικά» τον Στάλιν «ως μεγάλο κρατιστή», ούτε λίγο - ούτε πολύ σαν «κόκκινο μονάρχη», ως μοναδικό «πραγματιστή», που έλυνε γεωπολιτικά καθήκοντα: της αύξησης κι ενίσχυσης του κράτος, της απόκτησης διεξόδων στη θάλασσα, διαλέγοντας άνευ αρχών τους συμμάχους του, στο πνεύμα του σημερινού Ζιρινόφσκι. Αλλοι σημειώνουν πως χρησιμοποίησε θετικά το ρόλο του Μεγάλου Πέτρου κι άλλοι προπαγανδίζουν πως ο Στάλιν είχε στόχο τη δημιουργία μιας υπερδύναμης, πάση θυσία. Αλλοι γράφουν πως «ξεπέρασε τον Λένιν», ότι «παραιτήθηκε από το μαρξισμό κι έφτιαξε ένα καταπληκτικό διοικητικό - διαχειριστικό σοβιετικό σύστημα».

Ο Β. Τιούλκιν αναφέρεται αναλυτικά, στο άρθρο του, στην ανάγκη υπεράσπισης του Στάλιν, από το νέο αυτό «φρούτο» της διαστρέβλωσης της ιστορίας και του Στάλιν, της τάχα από «θετικής» πλευράς αξιολόγησης του έργου του. Οπως γράφει: «Ολη η ιστορία, οι τοποθετήσεις του ίδιου του Στάλιν μιλούν για το ανάποδο: Ο Στάλιν ως μαρξιστής αγωνίστηκε ενάντια στο αστικό κράτος, καταπιάστηκε με την καταστροφή του έως τη βάση, καταστρέφοντας έτσι τον κόσμο της βίας, και στη βάση αυτή οικοδόμησε το κράτος της εργατικής τάξης και της αγροτιάς», σημειώνει στο άρθρο του ο Β. Τιούλκιν.

Στη Γεωργία

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη προς τιμήν των 125 χρόνων από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Αρμενίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Αζερμπαϊτζάν.

Οι κομμουνιστές της Γεωργίας πραγματοποίησαν επίσης εκδήλωση τιμής και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Στάλιν, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Γκόρι, γενέτειρας του κομμουνιστή ηγέτη.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από την ιστορική αλήθεια! (2010-05-26 00:00:00.0)
Αντίθεση του ΚΕΚΡ στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες (2008-02-08 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΚΕΚΡ (2007-07-18 00:00:00.0)
Προσπάθεια να πληγεί η ενότητα του ΚΚΡΟ (2004-06-05 00:00:00.0)
9ο έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΡΟ (2003-09-10 00:00:00.0)
Πρόταση του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ προς το ΚΚΡΟ (2002-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ