Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Και πάλι για τις ΜΚΟ

Διαβάσαμε σε ορισμένα ελληνικά έντυπα, αλλά κυρίως στο διαδίκτυο, ότι στις πληγείσες χώρες από το τσουνάμι πολλές οργανώσεις δεν μπορούν να κάνουν τη δουλιά τους ...όπως θέλουν. Το τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουν δεν το διευκρινίζουν επακριβώς, αλλά λένε μισόλογα. Οπως το έχουμε ξαναγράψει, ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) βρίσκονται σε περιοχές κρίσης εθελοντικά, για να βοηθήσουν. Πολύ περισσότερες όμως βρίσκονται, κατόπιν - άνωθεν - εντολών, για να παρέμβουν, όχι ανθρωπιστικά, αλλά μ' αυτό το προκάλυμμα πολιτικά. Το είδαμε στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και αλλού. Ο μύθος για την αναγκαιότητά τους και πολύ περισσότερο για τις δυνατότητές τους είναι εντελώς κατασκευασμένος, εξυπηρετώντας κάθε φορά - με το αζημίωτο - πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν όχι τις χώρες που έχουν πρόβλημα, αλλά τα υπερατλαντικά (και όχι μόνο) αφεντικά τους. Το παραμύθι αυτό κάποτε πρέπει να τελειώσει.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Μόνο στα χαρτιά καθώς φαίνεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Χωρίς φύλαξη των παραλιών ωοτοκίας, χωρίς σήμανση, ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να κάνουν παρέλαση, τις ομπρέλες που φυτεύονται παντού και την αυξημένη αλιευτική δραστηριότητα, μόνο Πάρκο προστασίας δεν είναι.

Και άλλες δραστηριότητες

Στα παραπάνω να προσθέσουμε τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν ολοχρονίς, τις παράνομες αμμοληψίες, τον μη καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας και τη συστηματική διέλευση πλεούμενων στη θαλάσσια Ζώνη Α.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Αρχέλων ο ισχυρός, τ. 60

Η εφημεριδούλα του συλλόγου για την «προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων» κυκλοφορεί με βασικό θέμα το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου και τις περιπέτειες στις οποίες έχει μπει από την πλήρη απαξίωση των «εκσυγχρονιστικών» κυβερνήσεων του παρελθόντος και τις επιλογές της «λαϊκής δεξιάς» (βλ. παραπάνω). Ενα εξίσου σημαντικό θέμα που αποκαλύπτει η εφημερίδα είναι οι έρευνες του εν λόγω συλλόγου, που έγιναν στη Συρία, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Tishreen για την καταγραφή παραλιών όπου γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες. Τέλος, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το συμπαθές αμφίβιο στη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ