Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Στα Ανω Λιόσια για ακόμα τέσσερις μήνες!

Και η ΕΥΔΑΠ εκφράζει αμφιβολίες, αν θα πάρει άδεια ο ανάδοχος που αναδείχτηκε για τη διαχείριση της λάσπης με τη μέθοδο της αεριοποίησης...

Η λάσπη της Ψυττάλειας θα οδηγείται για τουλάχιστον 4 μήνες ακόμα, στα Ανω Λιόσια.
Η λάσπη της Ψυττάλειας θα οδηγείται για τουλάχιστον 4 μήνες ακόμα, στα Ανω Λιόσια.
Τουλάχιστον για άλλους τέσσερις μήνες η ΕΥΔΑΠ θα μεταφέρει τη λυματολάσπη στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος για νέες κατολισθήσεις «λόφων σκουπιδιών» που μπορεί να συμπαρασύρουν εργαζόμενους, ενώ καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι η πρόσφατη εργολαβία για την απομάκρυνση της λάσπης θα ευοδωθεί!

Αυτό προκύπτει από δύο επιστολές του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ Σ. Γλυνιαδάκη, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και απευθύνονται στον νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα.

Σύμφωνα με τις επιστολές αυτές, μπορεί να υπάρχει ήδη μειοδότης για τη διαχείριση και μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, ωστόσο η εργολαβία είναι υπό αίρεση και θα υλοποιηθεί μόνο αν ο ανάδοχος προσκομίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τη μέθοδό του, η οποία θα πρέπει να είναι σύννομη. Εμμέσως πλην σαφώς από την επιστολή του προέδρου της ΕΥΔΑΠ προκύπτει ότι υπάρχει και ένα ενδεχόμενο η μέθοδος αυτή να μην είναι σύννομη, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες! Ως τότε, πάντως, δηλαδή για τέσσερις μήνες που λήγει η προθεσμία για την προσκόμιση των αδειοδοτήσεων, η ΕΥΔΑΠ θα εξακολουθεί να οδηγεί τη λυματολάσπη στο ΧΥΤΑ.

Η πρόταση του συγκεκριμένου εργολάβου, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, συνίσταται στα εξής: Θα εγκατασταθεί στην ψυττάλεια μονάδα επεξεργασίας, στην οποία θα γίνεται ξήρανση της λυματολάσπης, αλλά και αεριοποίηση (καύση, προφανώς) της αποξηραμένης, ενώ τα στερεά κατάλοιπα μετά την αεριοποίηση θα αντιστοιχούν στο 8% του αρχικού όγκου της λάσπης που θα απομακρύνεται από την Ψυττάλεια. Αντικείμενο της αδειοδότησης θα αποτελέσει επίσης και η μεταφορά στην Ψυττάλεια, ώστε να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος αεριοποίησης, και των 10.000 τόνων λάσπης που προέρχονται από το Κέντρο Επεξεργασίας της Μεταμόρφωσης, που θα προστεθούν στους 200.000 τόνους που παράγει η Ψυττάλεια...

Επίσης, από τις επιστολές προκύπτει ότι παρότι έχουν απομακρυνθεί αρκετές εκατοντάδες τόνοι λυματολάσπης, παραμένουν ακόμη στην Ψυττάλεια 937 τόνοι.

Σημειώνουμε ότι όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει κατασκευαστεί μόνιμη μονάδα αποξήρανσης της λάσπης στην Ψυττάλεια, όπως υπήρχε υποχρέωση από τη σύμβαση. Κι αυτό παρά το ότι η κατασκευή της δεύτερης φάσης του βιολογικού καθαρισμού στοίχισε ο κούκος αηδόνι: Από 128 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 202 εκατ. ευρώ μετά από 6 διαδοχικές συμπληρωματικές συμβάσεις!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ