Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διεθνής κατάσταση

Μετά το 2000 ο ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της τρομοκρατίας έχει εξαπλωθεί με νέες μορφές. Η εξάπλωση αυτή έχει φέρει φτώχεια, εξαθλίωση και υποταγή των λαών που αντιστέκονται. Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχουν οξυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι σφαίρες επιρροής του ιμπεριαλισμού επεκτείνονται σε νέα γεωγραφικά επίπεδα στην Κεντρική Ασία, στην Απω Ανατολή, στην Αφρική. Με την επέκταση αυτή δημιουργούνται εθνικιστικές συγκρούσεις, τοπικοί πόλεμοι και καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές απόψεις προσπαθούν να παραπλανήσουν την εργατική τάξη για το ρόλο του ιμπεριαλισμού. Με πνεύμα μοιρολατρίας και με αυταπάτες πίσω από το γενικόλογο όρο της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην εγκατάλειψη των αγώνων για τη λαϊκή εξουσία.

Η Κούβα και ο ηρωικός λαός της είναι ένα παράδειγμα αντίστασης απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Είναι αυτή τη στιγμή ο προβολέας του σοσιαλισμού. Μας δείχνει πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη στο νησί της επανάστασης. Εκτός από μία απόφαση του ΠΓ δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμπαράσταση στο έργο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας από τις κομματικές οργανώσεις. Εδώ πρέπει να σταθούμε με αυστηρή κριτική. Η αλληλεγγύη δεν υπάρχει μόνο στα λόγια. Η απουσία εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων από εκδηλώσεις του Συνδέσμου που αφορούν συνελεύσεις (εκλογοαπολογιστικές, διαλέξεις, συνεστιάσεις) είναι ένα παράδειγμα. Η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού σε διεθνές επίπεδο θα έχει μαζικότητα και σταθερότητα μόνο με το συντονισμό και τη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων και των νεολαιών τους. Ο συντονισμός αυτός είναι δύσκολος λόγω των διαφορετικών μορφών επίθεσης που δέχεται το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το Κόμμα μας έχει σημαντική συμβολή με τις συναντήσεις τις διεθνείς που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Εσωτερικές εξελίξεις

Τα διεθνή μονοπώλια, η οικονομική ολιγαρχία, ντόπια, ελέγχουν και καθορίζουν το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Προέκταση αυτών είναι οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ - ΟΑΣΑ - ΔΝΤ). Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των επιθέσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά την πολιτική του προκατόχου της ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη θέλει να έχει ένα κοινωνικό προφίλ μιας κεντρώας κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την πολιτική και προσπαθεί να φανεί τώρα υπερασπιστής της εργατικής τάξης, ενώ επί πολλά έτη που κυβερνούσε την ποδηγετούσε. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ γνήσιος εκφραστής σοσιαλδημοκρατικών απόψεων στηρίζει την πολιτική της ΕΕ και αποτελεί ανάχωμα στους λαϊκούς αγώνες.

Πολιτική συμμαχιών

Από το προηγούμενο συνέδριο είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στις συμμαχίες που δε δοκιμάζονται στη δράση, στους αγώνες, που δεν έχουν στόχο και κατεύθυνση το ΑΑΔΜ πάλης. Υπάρχουν περιπτώσεις συμμαχιών στο αγροτικό κίνημα, στο φιλειρηνικό κίνημα, στο συνδικαλιστικό κίνημα που έχουν ανάπτυξη, δυναμική και συνέχεια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έγιναν συμμαχίες με λάθος υπολογισμούς, με προσωπικά κριτήρια ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη Θέση 12 το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερα στοιχεία. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα μέσα σε δημοτικά ψηφοδέλτια που στήριξε το Κόμμα μας (Δήμος Θεσσαλονίκης) να ενταχθούν επιχειρηματίες, μεγαλοπρομηθευτές δημοσίων οργανισμών που δεν έχουν καμία σχέση με την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους κλπ., τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ και εκλέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και διαμερισματικοί σύμβουλοι με δική μας ψήφο.

Δουλιά στην εργατική τάξη

Η 9η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και της ΔΕ τον Ιούνη του 1998 είχε σαν βασικό σκοπό την ενίσχυση της παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα που αυτό αποτελούσε προϋπόθεση για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ πάλης. Η ενοποίηση ΕΣΑΚ και ΔΕ, η δημιουργία κλαδικών επιτροπών σε χώρους δουλιάς και τοπικών επιτροπών δεν ήταν μια τυπική και στενή οργανωτική διαδικασία. Είχε σύνθετο πολιτικό και οργανωτικό καθήκον για την ενίσχυση του ρόλου της παράταξης, την παρέμβασή της στο εργατικό κίνημα και την αλλαγή των συσχετισμών. Και συγκεκριμένα η ενοποίηση ενίσχυσε την επιτελική δυνατότητα των οργάνων της παράταξης με ορθολογική διάταξη και αξιοποίηση των στελεχών της. Ειδικά τοπικές επιτροπές σε επίπεδο νομού, της ΕΣΑΚ έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην ανάπτυξη της δουλιάς των συντονιστικών και στο συντονισμό της δράσης με άλλα λαϊκά στρώματα.

Μετά από δύο χρόνια, ύστερα από το 16ο Συνέδριο με απόφαση της ΚΕ πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Κομματική Συνδιάσκεψη (από μη εκλεκτορικό Σώμα) που άλλαξε το συνδικαλιστικό εποικοδόμημα με σκοπό την ανάπτυξη της δουλιάς του Κόμματος στην εργατική τάξη. Ενώ για τα δύο πρώτα χρόνια λειτούργησε με επιτυχία η συγκεκριμένη οργανωτική διάταξη, ξαφνικά αποφασίστηκε ότι η συνδικαλιστική δουλιά έπρεπε να γίνεται από τις κομματικές ομάδες που θα καθοδηγούνταν από την ΚΟΒ. Διαλύθηκαν οι τοπικές επιτροπές σε επίπεδο νομού και οι κλαδικές και όλη η δουλιά που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα. Μετατράπηκαν οι ΚΟΒ σε συνδικάτα. Οι ΚΟΒ βάσει του Καταστατικού του Κόμματος (άρθρο 39) έχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες.

Για το ΠΑΜΕ πρέπει να διατηρηθεί ο κινηματικός του ρόλος. Να μη γίνει το ΠΑΜΕ παράταξη. Οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ συσπειρώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα και βοηθούν στη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

«Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» έχει βελτιωθεί σημαντικά σε θέματα προπαγάνδας και θεματολογίας. Εχει παρατηρηθεί όμως το αρνητικό φαινόμενο να διαφημίζονται μέσω της εφημερίδας Δημόσιοι Οργανισμοί και Ανώνυμες εταιρίες. Επίσης είναι απαράδεκτο να διαφημίζεται το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ που εκδότης του είναι συνεργαζόμενος βουλευτής του Κόμματος. Είναι επίσης αρνητικό φαινόμενο τα CD και τα DVD στο φύλλο της Κυριακής, και η αύξηση στα 2 ευρώ. Ο χώρος που διατίθεται για όλα αυτά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να προβάλλονται ακόμη περισσότερο οι δραστηριότητες του ΠΑΜΕ ή να γίνονται αναλύσεις σε θέματα ή κείμενα μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας. Να γίνει η εφημερίδα ακόμη πιο δυνατή σε θέματα διαφώτισης και προπαγάνδας. Υπάρχει βέβαια η σοβαρή παράμετρος της έλλειψης οικονομικών μέσων. Αλλά δεν πρέπει να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και ο ρόλος του, που είναι Οργανο του Κόμματος και όχι αστικός Τύπος.

Καλό Συνέδριο

Βούλγαρης Γ.

ΚΟΒ Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ