Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μεγάλος Αδερφός πάει στο Κολέγιο

Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του φοιτητή - χωρίς ένταλμα - έχει η κυβέρνηση. Και έτσι έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο, τα ιατρικά αρχεία. Πρόσφατα συζητιέται από το υπουργείο Παιδείας η δημιουργία μιας εθνικής καταχώρισης δεδομένων, το οποίο θα βρίσκει τα ίχνη των 15,9 εκατομμυρίων φοιτητών των ΗΠΑ μέσω ενός «μαζικού αρχείου δεδομένων». Αυτό θα περιέχει όλες τις καταγραφές του φοιτητή, πληρωμές διδάκτρων, οικονομικά βοηθήματα, μέχρι και ασφαλιστικά στοιχεία και πληροφορίες για τη συμμετοχή του σε πανεπιστημιακά αθλήματα.

«Ελευθερία» στο δρόμο

Πριν λίγο καιρό, αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας χρησιμοποιεί ένα κλειστό φορτηγό αυτοκίνητο με ακτίνες, που προηγούμενα χρησιμοποιούνταν για να ελέγχει τα φορτία στα σύνορα της χώρας. Τώρα λαμβάνει λήψεις από παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο Νιου Τζέρσεϊ. Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο υπουργείο αναφέρει ότι όλες οι λήψεις ακτίνων γίνονται σε άδεια αυτοκίνητα και με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών, αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα χρησιμοποιηθεί πιθανά στο μέλλον.

Από τη λήψη φαίνεται οποιοδήποτε «οργανικό υλικό», δηλαδή εκρηκτικά, ναρκωτικά μέχρι και ένα κουτάβι, ένα μωρό ή και ένα κεφάλι λάχανου. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί ένα νέο σύστημα όπου θα τοποθετούνται ειδικές συσκευές σε νεοκατασκευασμένα αυτοκίνητα και ταυτόχρονα εξοπλισμός εντοπισμού των συσκευών στους δρόμους της χώρας. Ετσι θα γίνεται η παρακολούθηση όλων αυτών των αυτοκινήτων.

Παίρνοντας υπόψη αυτά τα τρία στοιχεία μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί να εντοπίζει οποιονδήποτε και να μαζεύει πληροφορίες για την ταχύτητα, τη διαδρομή, τον προορισμό αλλά και τι περιέχει το αυτοκίνητο. Οτιδήποτε δηλαδή έχει να κάνει με τη μετακίνηση του αυτοκινήτου και φυσικά του οδηγού.

Παχυλές συμβάσεις

Σε όλη αυτή τη διαδικασία φυσικά δε λείπουν και οι ιδιωτικές εταιρίες που αποβλέπουν στην απόκτηση πολλών χρημάτων. Πέρσι, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας μοίρασε 675 εκατομμύρια δολάρια. Φέτος το ποσό αυτό θα φτάσει τα 854,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η «CACI International Inc.» και η «Titan Corp» είναι μόνο δύο από τις πολλές επιχειρήσεις που «βοηθούν» την ασφάλεια με παχυλές συμβάσεις. Μόνο το 2003, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ξόδεψε «τουλάχιστον 256,6 εκατομμύρια δολάρια σε 1.609 διαφορετικές συμβάσεις για να προσληφθούν φύλακες ασφαλείας και υπηρεσίες περιπολίας» και διέθεσε συνολικά 6,73 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παλιά στα κρυφά, τώρα με υπερηφάνεια

Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, τις παρακολουθήσεις και τα βρώμικα τεχνάσματα ενάντια σε αγωνιστές, το «Ουότεργκέιτ», βγήκαν πολλά άλλα στη φόρα για το ρόλο των παράνομων δραστηριοτήτων τόσο του στρατού όσο και της αντικατασκοπίας. Τις δεκαετίες του '80 και του '90, όλα αυτά άρχισαν να «ξεχνιούνται». Σήμερα, ό,τι γινόταν παλιά στα κρυφά, γίνεται με υπερηφάνεια.

Σήμερα στην Αμερική, όποιος λέει λάθος πράγματα, συναθροίζεται σε λάθος μέρη, συναναστρέφεται με λάθος ανθρώπους, φορά λάθος μπλούζες, επιδεικνύει λάθος αυτοκόλλητα, ή απλά δείχνει πως βρίσκεται σε λάθος μέρος, αποκαλείται «εχθρός» και βρίσκεται κάτω από το βλέμμα και την «ιδιαίτερη φροντίδα» του κράτους...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο διεθνής ρόλος της Κίνας (2011-03-26 00:00:00.0)
Επισημοποίηση πετρελαϊκών συμφωνιών (2010-01-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις και κατά αμάχων (2007-07-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-01 00:00:00.0)
Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις (2007-02-14 00:00:00.0)
Παραίτηση πρωθυπουργού και "παράξενες" ιστορίες (1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ