Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Απρίλη

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά από έξι συνεδριάσεις, το λεγόμενο ευρωσύνταγμα και το αμέσως επόμενο διάστημα (12 Απρίλη) θα γίνει η σχετική συζήτηση και η έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Χτες στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε το κεφάλαιο που αφορά τις «κοινές πολιτικές» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό των πολιτικών αυτών. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για μία ακόμα φορά αντιπαρατέθηκαν για το θέμα του «βασικού μετόχου».

Με την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Αμυνα» και αυτό της «Ασφάλειας» ασχολήθηκε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι γίνεται μια γιγάντια προσπάθεια από πολλές πλευρές να αποδοθεί στο «ευρωσύνταγμα» ισχύ μεγαλύτερη από αυτήν που έχει το Ελληνικό Σύνταγμα. Με την έγκρισή του, είπε, θα υποχωρήσουν οι διακρατικές σχέσεις και με την καθιέρωση της νομικής προσωπικότητας της ΕΕ διευκολύνεται, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, η προώθηση των συμφερόντων των ισχυρών της Ενωσης. Οσο για τη φιλολογία ότι η ΕΕ θα ξεκόψει από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε ότι οι πρόσφατες «πορτοκαλί επαναστάσεις» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια ήρθε σαν «ουρά» η ΕΕ για να τις νομιμοποιήσει. Για όλα αυτά, είπε, χρησιμοποιούνται οι περίφημες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που στην ουσία είναι έμμισθοι πολίτες που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις για την προώθηση των συμφερόντων τους.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι στο «ευρωσύνταγμα» δεν υπάρχει ούτε φραστική αναφορά στη «λαϊκή κυριαρχία», αφού στόχος του είναι η προώθηση των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών συμφερόντων, προκειμένου αυτά να αποσπάσουν νέα τμήματα από τις παγκόσμιες αγορές.

Προκειμένου, συνέχισε, να πετύχουν το στόχο αυτό θα προχωρήσουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για να «εκπολιτίσουν» τους λαούς όπως έκαναν οι αποικιοκράτες πρόγονοί τους. Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, κατοχυρώνεται με το «ευρωσύνταγμα» ως ο κατεξοχήν κατασταλτικός μηχανισμός, ενώ με την πολιτική «ασφάλειας» κατασκευάζονται «εσωτερικοί εχθροί» που δεν είναι άλλοι από τα ριζοσπαστικά κινήματα που στρέφονται κατά της ΕΕ.

Ο Α. Τζέκης αναφέρθηκε στην «εσωτερική αγορά» και τη νομισματική πολιτική και υπογράμμισε ότι αυτές οι «κοινές πολιτικές» δεν αποσκοπούν σε τίποτα άλλο παρά να ενισχύουν την ΕΕ στην πάλη της ως ιμπεριαλιστική δύναμη για την κατάκτηση νέων αγορών. Και με το «ευρωσύνταγμα», είπε, κατοχυρώνονται οι περίφημες τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ (διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργαζομένων, εμπορίου) και μάλιστα η μη συμμόρφωση με αυτές συνεπάγεται παραπομπή ενός κράτους - μέλους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η εμπειρία από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ είναι αρνητική, αφού παρά τα διαφημιζόμενα οικονομικά οφέλη το κόστος ήταν έντονα αρνητικό. Αυτό φαίνεται και από τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας με την ΕΕ, αλλά και από το γεγονός ότι αρκετά από τα κονδύλια που εισέρευσαν στη χώρα μας τα καρπώθηκαν ευρωπαϊκές πολυεθνικές για την κατασκευή των μεγάλων έργων. Οσο δε για την ΟΝΕ και το ευρώ, παρατήρησε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ορατά στον καθένα αφού οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας, στη διεύρυνση της φτώχειας και στην αβάσταχτη ακρίβεια.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης ισχυρίστηκε ότι με ενέργειες της κυβέρνησης η Τουρκία με την υπογραφή του πρωτοκόλλου σύνδεσης της με την ΕΕ θα αναγνωρίσει την Κύπρο «ντε φάκτο ή ντε γιούρε». Αναφερόμενος στην υπόθεση του «βασικού μετόχου», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ με τη θέση που παίρνει υπερασπίζεται την κατοχή του πλούτου από λίγους και εκλεκτούς. Για το ίδιο θέμα η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου είπε ότι θα γίνουν συνεννοήσεις με την ΕΕ, προκειμένου μέσα από διαπραγματεύσεις να επέλθει κάποιος «συμβιβασμός».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμεναν ότι το Δίκαιο της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα υπερέχει του Ελληνικού Συντάγματος, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση προκειμένου να είναι αποτελεσματική να εστιάσει το ζήτημα στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης όπου έχει κυριαρχικό δικαίωμα και όχι στα θέματα ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ