Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικό θέατρο για τις παραβιάσεις

Το γνωστό «θέατρο», όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επανέλαβε και πάλι χτες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δεν υπήρξαν προχτές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα των Ιμίων, ούτε τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν ελληνικό εναέριο χώρο και FIR, αντίθετα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη παρενόχλησαν τα τουρκικά!

Αυτό γιατί, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, στη μεν περιοχή των Ιμίων είναι... τουρκικά χωρικά ύδατα, στο δε εναέριο χώρο του Αιγαίου ο ελληνικός εναέριος χώρος περιορίζεται στα 6 και όχι 10 μίλια, ενώ δεν αναγνωρίζεται ούτε η ελληνική αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου (FIR).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, «σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων», όπως και αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τις προηγούμενες μέρες, παρενόχλησαν τουρκικά αεροσκάφη, ενώ υπήρξε και παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Στην τουρκική ανακοίνωση, με την οποία αντιστρέφονται οι ρόλοι και τα γεγονότα, προβάλλεται ο ισχυρισμός περί παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων και τονίζεται ότι «σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής μετέβη στην περιοχή ζητώντας από το ελληνικό σκάφος να εγκαταλείψει την περιοχή. Παρά την προειδοποίηση, το ελληνικό σκάφος παρέμεινε στην περιοχή. Το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε στις 13.15, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής». Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι «το τουρκικό σκάφος επέδειξε ψυχραιμία και απείχε από οποιαδήποτε ενέργεια, έως ότου αποχωρήσει από την περιοχή το ελληνικό σκάφος».

Απάντηση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ

Στους τουρκικούς ισχυρισμούς απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αντισυνταγματάρχης Κ. Λουκόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι η τουρκική ανακοίνωση «απηχεί για μία ακόμη φορά την τουρκική ερμηνεία των γεγονότων, η οποία όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αντιθέτως, η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική έκνομη δραστηριότητα συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα διεθνή νόμιμα. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δραστηριότητες αυτές οι οποίες κινούνται εκτός των διεθνώς προβλεπομένων νομίμων διαδικασιών δε συνάδουν με το πνεύμα συνεννόησης το οποίο πρέπει να διέπει δύο γειτονικές και συμμάχους χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ