Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Παραπέμπεται για κακούργημα

Αλλος ένας μητροπολίτης παραπέμπεται για οικονομικά σκάνδαλα. Μετά τον Παντελεήμονα της Κορίνθου χτες ακολούθησε και ο Παντελεήμων Αττικής, ο οποίος παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κατάχρηση εσόδων και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (αρ. 5064/2005) αναφέρεται ότι ο Παντελεήμων πρέπει να δικαστεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά σε υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, που έγινε κατά την περίοδο 1996-1997. Με το ίδιο βούλευμα παραπέμπεται για άμεση συνεργία στην υπεξαίρεση και ο πρωτοπρεσβύτερος Θ. Γρύλλης, ο οποίος υπηρετούσε ως γραμματέας του ιδιαίτερου γραφείου του μητροπολίτη.

Κατά του Παντελεήμονος, που έχει παυθεί για έξι μήνες με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είχαν προσφύγει μοναχές της μονής καταγγέλλοντάς τον ως υπαίτιο της υπεξαίρεσης. Ο μητροπολίτης θα δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

Ο Γ. Κάππος

Τουλάχιστον 115 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν προταθεί για να μετατεθούν, ενώ ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τους 150, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους ειρηνοδίκες.

Οι μεταθέσεις, ως γνωστόν, προκαλούν αντιδράσεις στους δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι μιλούν για πρωτοφανή αριθμό μεταθέσεων στα δικαστικά χρονικά και θα αποτελέσουν ηθική απαξίωση για όσους μετατεθούν. Μάλιστα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προγραμματίσει έκτακτη Γενική Συνέλευση γι' αυτό το θέμα στις 9 του Απρίλη.

Πάντως, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάππος, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η μακροχρόνια παραμονή των δικαστών στην ίδια περιφέρεια είναι το μόνο κριτήριο βάσει του οποίου γίνονται οι μεταθέσεις. Η επί μακρό χρόνο μη πραγματοποίηση μεταθέσεων, αναφέρει ο Γ. Κάππος, λόγω συμπλήρωσης πενταετούς υπηρεσίας στο ίδιο δικαστήριο (άρθρο 50 του Κώδικα Δικαστικών Λειτουργών), είχε αποτέλεσμα τη μακρά παραμονή δικαστών στην ίδια πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραμονή προέδρου Εφετών για 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου διευκρινίζει: «Οι προτεινόμενες γενικές μεταθέσεις έχουν μοναδικό και αντικειμενικό κριτήριο την υπέρβαση ορισμένου χρονικού ορίου και δεν συνδέονται επ' ουδενί με τις ελεγχόμενες από τα αρμόδια πειθαρχικά ή άλλα ελεγκτικά όργανα συμπεριφορές δικαστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ