Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Το ζήτημα είναι πολιτικό όχι θρησκευτικό

Δήλωση του Ορέστη Κολοζώφ μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη συναντήθηκε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Αμέσως μετά, ο Ορέστης Κολοζώφ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ενημέρωση που μας έγινε από τον κ. υφυπουργό Εξωτερικών ήταν αναλυτική και χρήσιμη. Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και από την επίσημη ενημέρωση που είχαμε σήμερα, προκύπτει ότι η άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, ιδιαίτερα σχετικά με την πώληση παλαιστινιακών εδαφών τα οποία είχε στην ιδιοκτησία του, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν μπόρεσε να διαψευστεί από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει, ώστε να μην αλλάξει το status quo που ισχύει μέχρι σήμερα στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων».

Ο Ορ. Κολοζώφ κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Πατριαρχείου, με την οποία «υιοθετεί όσα λέει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ζητά από την ελληνική πολιτεία να μην παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της Αγιοταφικής Αδελφότητας». Επ' αυτού ανέφερε: «Το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό. Είναι πολιτικό και νομίζω ότι έχει υποχρέωση το ελληνικό κράτος σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα και τις συμφωνίες που έχουν γίνει, να κάνει προσπάθειες να μην αλλάξει το status quo».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο θεσμός του Πατριαρχείου πρέπει να είναι σεβαστός από όλους κι αυτό που ενδιαφέρει σήμερα είναι η ελληνικότητα του Πατριαρχείου, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Αμέσως μετά ο Π. Σκανδαλάκης ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και κατόπιν δήλωσε πως και οι δύο συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και εξέφρασε και πάλι την αγωνία της κυβέρνησης για την ελληνικότητα του Πατριαρχείου. Ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε λεπτούς χειρισμούς ώστε να αποκλειστούν παρενέργειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τις περιορισμένες μέχρι ανύπαρκτες δυνατότητες της κυβέρνησης να παρέμβει σε μια «διαδικασία έκπτωσης» του Ειρηναίου, παραδέχτηκε έμμεσα πλην σαφώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το Πατριαρχείο βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας, διέπεται από εκκλησιαστικούς κανόνες, αλλά και από νόμους που αποφασίζονται και εφαρμόζονται εκτός της ελληνικής επικράτειας», είπε ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παρέμβασης της κυβέρνησης σε διεργασίες αντικατάστασης του Ειρηναίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ