Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» ΟΣΠΡΙΩΝ
Μεγάλα σούπερ μάρκετ και χονδρέμποροι οι «νονοί»

Ο έλεγχος από το υπουργείο Ανάπτυξης εντόπισε πληθώρα περιστατικών, αλλά δεν επεκτάθηκε στην καταλληλότητα

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χονδρέμποροι και προμηθευτές (μεταξύ των οποίων και μεγάλα σούπερ μάρκετ) κερδοσκοπούν ασύστολα ...«βαφτίζουν» ελληνικά τα εισαγόμενα όσπρια που εμπορεύονται. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, που παραθέτει στοιχεία για τα «ευρήματα» από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το Φλεβάρη και το Μάρτη στην Αττική, σε όλα τα στάδια διακίνησης των οσπρίων. Είναι αξιοσημείωτο, πως στην ανακοίνωση του υπουργείου, δε γίνεται καμιά αναφορά, σχετικά με το ποιες θα είναι οι κυρώσεις γι' αυτούς που εντοπίστηκαν να παρανομούν.

Παρ' όλο που το ζήτημα είναι σοβαρό, η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να δείξει ότι γίνονται έλεγχοι στην αγορά είναι μάλλον «άδοξη». Κι αυτό γιατί ο έλεγχος περιορίστηκε στα ζητήματα σήμανσης στις ετικέτες και όχι στην καταλληλότητα ή μη των οσπρίων, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ένα από τα καίρια ζητήματα σχετικά με την υγεία των καταναλωτών αποτελούν οι «εναλλακτικές» καλλιέργειες και η εντατικοποίηση της βιομηχανικής επεξεργασίας που βρίσκονται σε έξαρση. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι έγινε και κοστολογικός έλεγχος, ωστόσο είχε ...«θεωρητικό» χαρακτήρα και ...στατιστικό, καθώς όπως αναφέρει το ίδιο το υπουργείο «οι τιμές σε αυτά τα είδη διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία».

Σε σχέση με τους ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι οκτώ μεγάλα σούπερ μάρκετ που προμηθεύονται χύμα όσπρια και τα παρασκευάζουν - τυποποιούν - συσκευάζουν, είτε για τρίτους, είτε για πώληση σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής, δεν αναφέρουν τη χώρα προέλευσης αυτών των οσπρίων, σε όλα ή μερικά είδη. Επίσης, πέντε μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν είτε αποκλειστικά ως χονδρεμπορικές είτε είναι σούπερ μάρκετ και ταυτόχρονα προμηθευτές, εντοπίστηκαν αρκετές συσκευασίες, είδη και γνωστές επωνυμίες οσπρίων που είτε δεν ανέγραφαν χώρα προέλευσης, είτε, αν και εισαγόμενα, είχαν μετατραπεί σε ελληνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ