Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Ζητούν αλλαγές στον έλεγχο των τροφίμων

Στο μεταξύ η διοίκηση του ΕΦΕΤ ζητά να κριθεί «παράνομη» και «καταχρηστική» η απεργιακή κινητοποίηση - αποχή των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων

Την ανάγκη ύπαρξης ελέγχων των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, μέσω μιας ενιαίας διαδικασίας ελέγχου, υπογραμμίζουν οι γεωτεχνικοί. Με αφορμή τα διατροφικά σκάνδαλα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) επισήμαναν χτες - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - ότι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) χρειάζεται να γίνει άμεσα αυτό που λέει ο τίτλος του. Δηλαδή «ενιαίος φορέας». Κάτι που, όπως είπαν, σήμερα δεν είναι, αφού δε διαθέτει ούτε ένα δικό του εργαστήριο και επιπλέον οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που καλείται να συντονίσει είναι διάσπαρτες, χωρίς ενιαίο διοικητικό μοντέλο. Επίσης υπογράμμισε ότι μετά τα τελευταία γεγονότα γίνεται φανερή η αναγκαιότητα, ο ΕΦΕΤ να περάσει στο υπουργείο Τροφίμων, αφού είναι το μόνο που διαθέτει κεντρικά και περιφερειακά φυτοϋγειονομικά και κτηνιατρικά εργαστήρια.

Στο μεταξύ χτες ο ΕΦΕΤ κατέθεσε αγωγή κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση - αποχή που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία για τις 16 του μήνα. Οι Γεωτεχνικοί που απασχολούνται στους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων, μεταξύ άλλων αιτημάτων τους, ζητούν τη μεταφορά του ΕΦΕΤ από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την επαρκή στελέχωσή του με το ανάλογο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Το παραπάνω αίτημα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΕΤ, είναι «πολιτικό» και όχι «συνδικαλιστικό» και λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό δεδικασμένο που υπάρχει για τις «πολιτικές» απεργίες, ζητά την κήρυξή της ως «παράνομης» και «καταχρηστικής».

Η παραπάνω ενέργεια της διοίκησης του ΕΦΕΤ, δείχνει ότι οι πολιτικοί της προϊστάμενοι επιλέγουν το γνώριμο δρόμο της δικαστικής τρομοκρατίας κατά εργαζομένων, αντί να προσπαθήσουν έστω, να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο ζήτημα των ελέγχων των τροφίμων. Μόνο που για να κάνουν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έρθουν σε σύγκρουση με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θυσιάζουν την ασφάλεια των καταναλωτών στο βωμό των κερδών τους και φυσικά ούτε αυτή, ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσαν, λόγω των πολιτικών τους επιλογών, να συγκρουστούν μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ