Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στη μέγκενη της λιτότητας οι επιχορηγήσεις

Καταψήφισε το ΚΚΕ σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

Στη λογική της γενικότερης πολιτικής λιτότητας και στη διευκόλυνση των συμφερόντων των ιδιωτικών συμφερόντων, κινούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι είναι πλέον φανερό ότι αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει καθαρά για τα κονδύλια που δίνονται ή δε δίνονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Οπως κατήγγειλε, από τα 100 ευρώ που δίνονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα 80 πηγαίνουν για τα προνοιακά επιδόματα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο η ΝΑ να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανέφερε η Ε. Παντελάκη, ενώ προβλέπονταν στον προϋπολογισμό ποσό 551 εκατομμυρίων ευρώ τελικά εγγράφηκαν μόνο 507 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή δε γίνεται από την κυβέρνηση καμία αναφορά στα παρακρατηθέντα ποσά που δε δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις λειτουργούν με καλυμμένο μόνο το 50% των θέσεων και έτσι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αναφερόμενη στις προσλήψεις είπε ότι αυτές πρέπει να γίνονται μακριά από πελατειακές αντιλήψεις και με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων μέσω δανεισμού υπενθύμισε ότι στην ουσία το κράτος δανείζει τους δήμους με τα δικά τους λεφτά που τόσα χρόνια παρακρατεί.

Ο αρμόδιος υπουργός Π. Παυλόπουλος ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα επαναφέρει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα έσοδα από την καταβολή των τελών μεταβίβασης - ταξινόμησης των αυτοκινήτων αφού αναγνώρισε ότι καταργείται ένας σοβαρός πόρος της ΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ