Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Μίζες 100 δισ. δρχ. το χρόνο!

Αποκαλυπτικά στοιχεία ενόψει του συνεδρίου του ΤΕΕ από 18 έως 21 του Απρίλη στην Αθήνα

Πολλές οι «μαύρες τρύπες» στην παραγωγή των δημόσιων έργων στη χώρα μας

Eurokinissi

Πολλές οι «μαύρες τρύπες» στην παραγωγή των δημόσιων έργων στη χώρα μας
Παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τις εναλλαγές των μεθόδων ανάδειξης των αναδόχων, το σύστημα παραγωγής των δημόσιων έργων στην Ελλάδα νοσεί πολλαπλώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 100 δισεκατομμυρίων δραχμών - νούμερο που μάλιστα είναι αρκετά συντηρητικό - αντί να διοχετευτεί στα έργα και στις μελέτες κατευθύνεται σε μίζες!

Αυτό τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του τριήμερου συνεδρίου για τα δημόσια έργα, που θα γίνει στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) από τις 18 έως τις 21 του Απρίλη. «Πρόκειται για ένα συνέδριο - τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος - όπου θα τα πούμε όλα με το όνομά τους». Είναι χαρακτηριστική μελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ Θ. Τάσιου που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό 5% επί του προϋπολογισμού των έργων και 15% επί του προϋπολογισμού των μελετών κατευθύνεται κάθε χρόνο σε δωροληψίες (σ.σ.: μίζες). Δηλαδή, από μια μέση ετήσια δαπάνη 6 δισ. ευρώ για δημόσια έργα και 200 εκατ. ευρώ για μελέτες ποσό 100 δισ. δρχ. (περίπου 300 εκατ. ευρώ) καταλήγει για μίζες!

Οπως επισημάνθηκε, σήμερα στο όλο σύστημα παραγωγής των δημόσιων έργων υπάρχει μία μεταβατική περίοδος που μαστίζεται από κρίση. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι πάνω από 65.000 εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει τη δουλιά τους τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπάρχει πλήρης ανυπαρξία ανάθεσης μελετών. Παράλληλα, η χώρα κινδυνεύει να χάσει από κοινοτικούς πόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΕ έχει επισημάνει διάφορες παραβάσεις σε 4.132 έργα!

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ εξέφρασαν αμφιβολίες αν τα έργα, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που δημοπρατήθηκαν πρόσφατα με το νέο σύστημα της μειοδοσίας, θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν. Οπως ανέφεραν, δόθηκαν μεγάλες εκπτώσεις, ενώ τα τιμολόγια που καθιερώθηκαν είναι στρεβλά και δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος, υπάρχει δε υπέρμετρη ανάμειξη του ρόλου των τραπεζών με τις αυξημένες εγγυήσεις, παράλληλα όμως δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης και του ρόλου των μηχανικών δημόσιων υπαλλήλων.

Σε άλλο σημείο οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ επισήμαναν ότι το πρόβλημα της απασχόλησης δεν μπορούν να το λύσουν τα έργα με «συμβάσεις παραχώρησης», επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά ακολουθούν φθίνουσα πορεία ακόμη και στην Αγγλία, που θεωρείται η «κοιτίδα» τους. Τόνισαν ακόμη ότι είναι «μύθος» πως το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει διάθεση να τα χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, ότι είναι αποσβέσιμα και μπορούν να ζήσουν χωρίς κρατικές εγγυήσεις και εγγυοδοσίες...

Τέλος, αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανάμειξη του Τύπου στην εκτέλεση των έργων (όπως υπάρχει βέβαια και υγιής κριτική για τη σωστή τους εκτέλεση), επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες για όλους. Οσον αφορά στο θέμα με το «βασικό μέτοχο» τόνισαν ότι η χώρα θα πρέπει να υπερασπιστεί τις συνταγματικές της δεσμεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περί μίζας (2005-04-22 00:00:00.0)
Δημόσια έργα για το λαό και όχι για το κεφάλαιο (2005-04-20 00:00:00.0)
Μίζες με ονοματεπώνυμο... (2005-04-17 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν αύριο σε πανελλαδική απεργία (2003-05-27 00:00:00.0)
Ρήξη με την κυβερνητική πολιτική (2003-05-15 00:00:00.0)
Δε θέλουν να δώσουν δραχμή τώρα (1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ