Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πιλότος ανατροπών των εργασιακών σχέσεων

Με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου τίθεται σε εφαρμογή σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών

Η αξιολόγηση θα αποτελέσει εργαλείο νέων ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα
Η αξιολόγηση θα αποτελέσει εργαλείο νέων ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα
Χωρίς ταλαντεύσεις προχωρά και η κυβέρνηση της ΝΔ στο δρόμο των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, αφού θέτει σε άμεση εφαρμογή - σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης - το νεοσυντηρητικής εμπνεύσεως Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών. Για την εφαρμογή του Πλαισίου στάλθηκε χτες εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου προς όλα τα υπουργεία, τις Περιφέρειες της χώρας, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Common Assessment Framework), το οποίο τέθηκε σε ισχύ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2000, εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Ελλάδα σε πέντε επιλεγμένες δημόσιες υπηρεσίες κι όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, η πιλοτική αυτή εφαρμογή θεωρείται επιτυχής. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Πλαίσιο, η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, που εργάζεται σε αυτές, θα γίνεται στη βάση εννέα κριτηρίων. Τα κριτήρια αυτά είναι: ηγεσία της υπηρεσίας, στρατηγική και προγραμματισμός, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, εξωτερικές συνεργασίες και πόροι, διοίκηση διαδικασιών και αλλαγών, αποτελέσματα προσανατολισμένα προς τον πελάτη, αποτελέσματα για το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελέσματα σχετικά με την κοινωνία, κύρια αποτελέσματα. Τα πέντε πρώτα κριτήρια αφορούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν - και που εφόσον δεν υπάρχουν θα πρέπει να διαμορφωθούν - ώστε η κάθε υπηρεσία να κρίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματική και αποδοτική στη λειτουργία, ενώ τα τελευταία τέσσερα κριτήρια αφορούν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της δημόσιας υπηρεσίας. Κάθε ένα από τα κριτήρια έχει μια δέσμη υποκριτηρίων. Για κάθε κριτήριο και υποκριτήριο, η υπηρεσία και το προσωπικό θα βαθμολογούνται και από τη βαθμολογία αυτή θα προκύπτει ο γενικός βαθμός αξιολόγησης.

Με απλά λόγια, η γενικευμένη εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στο δημόσιο θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις προσωπικού και στελεχικού δυναμικού στο εσωτερικό των υπηρεσιών, σε συγχωνεύσεις ή και σε κατάργηση κάποιων υπηρεσιών που θα κριθούν αναποτελεσματικές, σε αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ., στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής που θέλει τη δημόσια διοίκηση τόσο αποτελεσματική και ουσιαστική όσο επιτάσσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών της Ενωμένης Ευρώπης. Προοπτικά, για να είναι αποτελεσματική, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους θα πρέπει να συνδεθεί με το μισθολόγιο και το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Γεγονός που η σημερινή κυβέρνηση δεν κρύβει, όπως άλλωστε δεν έκρυβε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, η οποία πρώτη εισήγαγε στην ελληνική δημόσια διοίκηση το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ