Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δε «βλέπει» προκλήσεις η κυβέρνηση

Στη διατήρηση του καλού κλίματος και στο διάλογο για τις «διαφορές» στο Αιγαίο εναποθέτει τις ελπίδες της για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η κυβέρνηση.

Στο όνομα της «βελτίωσης των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να μην απαντά ούτε σε φραστικό επίπεδο στις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και να προχωρά σε «επίδειξη φιλίας», όπως έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι «εμπόδια» που πρέπει να ξεπερνιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση υποβάθμισε την προκλητική θέση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι «πηγή της έντασης στο Αιγαίο είναι η αναχαίτιση και η παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών που πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο». Θέση που επαναλήφθηκε τόσο από τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χ. Οζκιόκ, όσο και από τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), Γιγίτ Αλπογκάν.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, όσο και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Χ. Οζκιόκ, με τη δικαιολογία ότι προέρχονται από έναν αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και όχι από την πολιτική ηγεσία! Αναφερόμενος γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γ. Κουμουτσάκος είπε: «Η απόφαση, για την όλο και μεγαλύτερη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, άμεσα συνδεδεμένη και με την αντίληψη που η Ελλάδα έχει για το πώς η ευρύτερη περιοχή μας μπορεί να οδηγηθεί σε μια κατάσταση διαρκούς σταθερότητας, διαρκούς ειρήνης και διαρκούς ευημερίας και προόδου των λαών». Και πρόσθεσε: «Τα εμπόδια τα οποία ανακύπτουν κατά την πορεία υλοποίησης αυτής της στρατηγικής επιλογής είναι αφορμή καταβολής πρόσθετης και με αποφασιστικότητα προσπάθειας, ώστε αυτά τα εμπόδια να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται». Παραδέχτηκε ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι αιτία τριβών και μπορεί να οδηγήσει, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, σε μία χειροτέρευση των σχέσεων», αλλά η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο και συνεχίζει να υιοθετεί και να εφαρμόζει μια συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή».

Την άποψη ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τα προβλήματα στο Αιγαίο επανέλαβε χτες ο γγ του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Γ. Αλπογκάν. «Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα εάν στο Αιγαίο υπάρχει πρόβλημα ή αν υπάρχουν προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό. Η Ελλάδα θεωρεί ως μοναδικό πρόβλημα την υφαλοκρηπίδα».

Ο Γ. Αλπογκάν τόνισε ότι και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει για τη συνέχιση των συνομιλιών και την εξεύρεση λύσης.

«Αργά ή γρήγορα, θα βρούμε λύση, αρκεί να έχουμε στα χέρια μας τον μηχανισμό των συνομιλιών. Το χρονοδιάγραμμα αυτό συνεχίζεται. Ορισμένα θέματα μπορεί να απαιτούν χρόνο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο διάλογος και για το θέμα αυτό συνεχίζεται ο διάλογος», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «το Αιγαίο δεν είναι ούτε τουρκική ούτε ελληνική θάλασσα», και τόνισε πως η Τουρκία από το 1964 ζητάει τα χωρικά ύδατα να παραμείνουν στα 6 μίλια.

Ο Γ. Αλπογκάν κατέληξε λέγοντας: «Τα 190 από τα 191 κράτη του κόσμου έχουν την άποψη ότι ο εναέριος χώρος έχει τόση έκταση όση και τα χωρικά ύδατα, μόνο η Ελλάδα λέει: "Η έκταση των χωρικών μου υδάτων είναι 6 μίλια και ο εναέριος χώρος μου 10 μίλια"»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αέρος αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (2010-05-19 00:00:00.0)
Με βαριά ιμπεριαλιστική ατζέντα στην Αθήνα (2009-08-21 00:00:00.0)
Το Αιγαίο επί τάπητος (2006-11-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο (2004-10-23 00:00:00.0)
Παραβιάσεις για να δημιουργήσουμε τετελεσμένα (2003-07-12 00:00:00.0)
Ραντεβού στα τυφλά με οδηγό το ...ΝΑΤΟ (2000-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ