Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Παραβιάσεις για να δημιουργήσουμε τετελεσμένα

Τις γνωστές τουρκικές θέσεις για τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούι, μιλώντας χτες στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι σε τίποτα δεν έχει αλλάξει η τουρκική πολιτική. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, είπε, «πρέπει να συνεχίσουν να πετάνε στην περιοχή μεταξύ των έξι και δέκα ναυτικών μιλίων». Την περιοχή, δηλαδή, που η Τουρκία αμφισβητεί ότι ανήκει στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Αφού τα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας) είναι έξι μίλια,, πώς είναι δυνατόν ο εναέριος χώρος να είναι δέκα ναυτικά μίλια» αναρωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας και συμπλήρωσε: «Αν δεν πετάμε μεταξύ των 6 και των 10 μιλίων σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Ελλάδας. Πρέπει να πετάμε σε αυτή την περιοχή για να αποδείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την de facto απόφασή της Ελλάδας». Ερωτηθείς για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου ακόμη και για αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας και συγκεκριμένα για την καταγγελία της Ελλάδας ότι τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Αυτό, είπε, ισχυρίζεται η Ελλάδα. Γιατί δεν τους ρωτάτε αν μπορούν να το αποδείξουν από τα αρχεία του ΝΑΤΟ» που καταγράφουν τις πτήσεις στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ο οποίος αμφισβήτησε ακόμη τις καταγγελίες της Ελλάδας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έχουν σημειωθεί περίπου 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι «βασική αιτία των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβλέπει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο». Οταν πάντως ρωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν προσφεύγει στο διεθνές δικαστήριο για τις διαφορές σε ό,τι αφορά των ελληνικό εναέριο χώρο, απάντησε: «Γιατί να το κάνουμε;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ