Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλωση και άκρατη δημαγωγία

Τα μεγάλα όπλα του, τους υψηλούς αντικυβερνητικούς τόνους και την αχαλίνωτη δημαγωγία, επιστράτευσε ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να κρατήσει το κόμμα του σε εκλογική επαγρύπνηση, αλλά και τη «θέση» του στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία.

Κινούμενος σε καθαρά προεκλογικούς τόνους, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή φραστική και άσφαιρη επίθεση κατά της κυβέρνησης, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο από την πολιτική που εφαρμόζει. Με τους υψηλούς αντικυβερνητικούς τόνους, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί ακριβώς να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευσή της με τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική και να παραπλανήσει τις λαϊκές μάζες, προκειμένου να καρπωθεί τη διάχυτη δυσαρέσκεια. Ο Κ. Καραμανλής δεν απέφυγε, βέβαια, την παρουσίαση των αξόνων της «επιθετικής πολιτικής» στην οικονομία, αλλά φρόντισε να κρατηθούν σε «δεύτερο πλάνο».

Από την αρχή της ομιλίας του, ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε την «ομολογία» του Κ. Σημίτη πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση στο εξής θα υπηρετεί την εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τους υψηλούς τόνους, που χρησιμοποίησε στη συνέχεια, αναφερόμενος σε σειρά θεμάτων. Αναλύοντας την εκλογική τακτική της κυβέρνησης, είπε ότι εστιάζεται στην ένταση της προπαγάνδας με τη διάθεση τεράστιων εθνικών και κοινοτικών πόρων, στην κατασκευή θεμάτων και εκλογικών διλημμάτων, στο εμπόριο ελπίδας και στις πελατειακές σχέσεις με τις δεσμεύσεις μελλοντικών πόρων και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Οταν, όμως, στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «έκανε τρία βήματα πίσω», επειδή «αφήνει στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα να παράγει μόνο 3,9% της ηλεκτρικής ενέργειας»(!) και «καταλήγουν στο στραγγαλισμό της αγοράς»! Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το όραμά του («προοπτική 2010») «σημαίνει επιθετική οικονομική πολιτική, δημοσιονομική εξυγίανση, μείωση των φόρων, απελευθέρωση των αγορών», αποφεύγοντας επιμελώς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ότι ετοιμάζει «εμπόριο ελπίδας», αλλά ο ίδιος ήταν πανέτοιμος για το ίδιο εμπόριο με τη δημαγωγία πάνω στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα υπό μορφή ρητορικών ερωτημάτων: «Ποιο είναι το αξιοπρεπές σύστημα περίθαλψης; Οι εικόνες των ηλικιωμένων, των συνταξιούχων και των ασθενών στα σκαλιά του ΙΚΑ, από τις πέντε τα χαράματα; Οι ουρές στα εξωτερικά ιατρεία; Οι λίστες αναμονής που κρατούν μήνες;»...

Δεν υστέρησε έναντι του Κ. Σημίτη ούτε στην εκτόξευση πυροτεχνημάτων στο θέμα της διαφάνειας, πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς σε «τολμηρές» προτάσεις, όπως να ανοίξουν οι κωδικοί για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και τους βουλευτές. Εκμεταλλεύτηκε, επίσης, τη νέα εισαγγελική παρέμβαση για τις «φούσκες» στη Σοφοκλέους κατά της διοίκησης του Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να πλήξει τις σχετικές προτάσεις του Κ. Σημίτη: «Σ' αυτούς θέλει ο κ. Σημίτης να αναθέσει τη διερεύνηση των κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ; Αυτοί είναι που θα κρίνουν; Αυτοί που κατηγορούνται σκαιώς από τον εισαγγελέα ότι παρέβησαν με δόλο τα καθήκοντά τους; Ωραία αντίληψη έχει για τον έλεγχο ο κ. Σημίτης. Θα βάλει μια διορισμένη από αυτόν, αναξιόπιστη επιτροπή να ελέγξει το κόμμα του».

Καταλήγοντας, επανέλαβε την πρότασή του, «έκκληση» κατά τον Μ. Εβερτ, για πρόωρες εκλογές τώρα, επικαλούμενος το «εθνικό συμφέρον» και ότι «ο τόπος δεν αντέχει μιαν εννιάμηνη προεκλογική περίοδο».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης περιέγραψε το πρόγραμμα δράσης, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι υπάρχουν δυο εναλλακτικά σχέδια, ανάλογα με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ακόμα, ο Β. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του, τόνισε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση δε θα εκχωρήσει το δικαίωμα να προτείνει τον επίτροπο στην ΕΕ. Το θέμα δημιουργήθηκε, όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε πάρει νωρίτερα το λόγο, ανέφερε ότι στην περίπτωση που ο κ. Σημίτης πάρει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δε θα μπορεί να διορίσει επίτροπο της δικής της επιλογής, αφού η Ελλάδα θα έχει καλύψει ήδη την ποσόστωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ