Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία για τα προβλήματα της Κύπρου

Απάντηση του Συμβουλίου στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα

Μνημείο υποκρισίας και τακτικής Ποντίου Πιλάτου αποτελεί η απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, σχετικά με τις νέες προκλήσεις από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και το καθεστώς Ντενκτάς στην Κύπρο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόταν ιδιαίτερα στις δραστηριότητες τους στην περιοχή του οικισμού Στροβίλια και γενικότερα στην ουδέτερη ζώνη και καλούσε το Συμβούλιο να πάρει θέση και να ενεργήσει ανάλογα για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε πλήρες το κείμενο της απάντησης και αφήνουμε τα σχόλια στον αναγνώστη:

«Το Συμβούλιο παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. Εκτιμά ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις και να υπονομεύσει τη δυνατότητα επανασυμφιλίωσης και επανένωσης της νήσου.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εξελίξεις στις οποίες αναφέρεται ο αξιότιμος κύριος βουλευτής είναι να συνεχίσει να παρέχει την αδιάσειστη υποστήριξή της στις περαιτέρω προσπάθειες για τη σφαιρική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των Ενωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο διατηρεί τη σταθερή δέσμευσή του προς τούτο, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Στην εταιρική σχέση του 2003 για την ένταξη της Τουρκίας, μεταξύ των αναφερόμενων προτεραιοτήτων περιλαμβάνεται η σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.

Το Συμβούλιο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την επίλυση του προβλήματος υποστηρίζει επίσης τα μέτρα που αποσκοπούν σε συγκεκριμένες βελτιώσεις στην περιοχή και στην ενίσχυση των επαφών μεταξύ των κατοίκων των δύο πλευρών της νήσου. Τέτοιου είδους μέτρα εξήγγειλε η Επιτροπή στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Το Συμβούλιο αναμένει με ζωηρό ενδιαφέρον την ταχεία εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ