Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σάμος του ταξιδιού

Γόνιμο νησί η Σάμος και καρπερό και στον πνευματικό τομέα: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Υπερόριος» ένα πανόραμα της σαμιακής πεζογραφίας, από τους πιο καταξιωμένους λογοτέχνες μέχρι τους πρωτοεμφανιζόμενους, με τον τίτλο «Ταξίδια στον κόσμο, τη μνήμη και τη φαντασία».

Σαράντα έξι Σαμιώτες λογοτέχνες και από αυτούς οι δεκαεφτά γυναίκες. Ανάμεσά τους τέσσερα μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου: Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή, Κούλα Καραμηνά - Πόθου, Κική Κονταξή - Διακογιάννη, Ελσα Χίου και το επίτιμο μέλος της, ο ζωγράφος και μουσικός Σταύρος Κουτράκης.

Μια έκδοση, που αποκαλύπτει τον άγνωστο πλούτο της πνευματικής δημιουργίας ενός νησιού με επαναστατική, αλλά και πνευματική παράδοση. Η μεγάλη ανταπόκριση των Σαμίων λογοτεχνών - ακόμα και εικοσάχρονων - στο κάλεσμα του Ομίλου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Νομού Σάμου μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε αδημοσίευτα κείμενα, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά διαμάντια: Πόσα, αλήθεια, ταξίδια μπορεί να κάνει ο νους και η καρδιά του ανθρώπου... Η πολυμορφία αυτών των ταξιδιών ξεδιπλώνεται σ' αυτό το απολαυστικό βιβλίο όπου όλα χωράνε: Ανάμεσά τους, οι μνήμες από τα εφηβικά μας χρόνια, όπως της Ερης Ρίτσου («το Πάρτυ») με αναφορές στην εποχή της δικτατορίας στην επαρχία και την καταπίεση των κοριτσιών, αλλά και οι αγώνες μιας κατατρεγμένης νεολαίας στα πέτρινα χρόνια, όπως περιγράφονται από τον Μανόλη Βοϊκλή («εξόριστος στα εκτός σχεδίου»). Προσπάθεια για επιβίωση στην Αθήνα ύστερα από τα άγρια χρόνια του Εμφυλίου στη Σάμο, τα σπίτια στις εσωτερικές αυλές (μάλλον τα δωμάτια, χωρίς νερό και ηλεκτρικό), τα πρώτα αυθαίρετα, η σκληρή δουλιά των γυναικών, η αναστάτωση στις παραδοσιακές οικογενειακές σχέσεις, οι «δοσάδες», ο ύπνος στην ταράτσα... Η πλήρης ανατροπή της εικόνας της «μητριάς», που αποδεικνύεται στην πράξη η μάνα της αυτοθυσίας (Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή «Η Μάνα»). Μια μάνα αγρότισσα και αγωνίστρια, που προστάτεψε πέντε ορφανά παιδιά, τα μεγάλωσε, τα σπούδασε και απαρνήθηκε για χάρη τους την προοπτική να φέρει η ίδια στον κόσμο παιδιά...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιογραφικό της Αγγελικής ΒΑΛΕΟΝΤΗ - ΔΕΜΕΡΤΖΗ (2005-08-14 00:00:00.0)
Πολιτικό μνημόσυνο Γ. Πασαγιάννη (2002-11-13 00:00:00.0)
Συμπαράσταση με συλλαλητήριο (2002-04-10 00:00:00.0)
Ποιοι είναι (2000-03-01 00:00:00.0)
Συνεπείς αγωνιστές του μαζικού λαϊκού κινήματος (2000-03-01 00:00:00.0)
Πάνω στη σαμιώτικη πέτρα... (1999-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ