Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
«ΕΛΒΗΜ» - ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αναγκαία τα πολιτικά συμπεράσματα

Περιοδεία ενόψει της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησε στο εργοστάσιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

Σε αντίσταση, ανυπακοή και απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις - του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα και της ΝΔ σήμερα - και στρέφονται κατά των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κάλεσε χτες τους εργάτες και τις εργάτριες της βιομηχανίας κατασκευής μετασχηματιστών «ΕΛΒΗΜ» (θυγατρικής της πολυεθνικής «Shhneider Electric»), στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ. Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του Κόμματος περιόδευσε χτες στο εργοστάσιο και μετέφερε στους εργαζόμενους το μήνυμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία - «είναι απεργία για την τάξη μας και όχι αργία», είπε - και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για να σταλεί σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), στην εργοδοσία, αλλά και στις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ότι «δεν πάει άλλο». Καμία κατάκτηση και κανένα δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πόσο μάλλον η Κοινωνική Ασφάλιση που θέλουν να ξαναβάλουν στη «λαιμητόμο» του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΕΛΒΗΜ μέχρι το 1990-'91 ανήκε στην ιδιοκτησία της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ξεπουλήθηκε στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Παράγει μετασχηματιστές και η μεγαλύτερη παραγωγή της (6.000 μετασχηματιστές ετησίως, με δυνατότητα παραγωγής και 8.000 μετασχηματιστών) κατευθύνεται στο εσωτερικό, ενώ το 30% εξάγεται σε 25 χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Στο εργοστάσιο των Οινοφύτων εργάζονται 170 εργαζόμενοι περίπου και 80 στα γραφεία των Αθηνών. Πριν το ξεπούλημά της από την κυβέρνηση της ΝΔ, απασχολούσε πάνω από 350 εργαζόμενους. Από τότε, όμως, υπάρχει μια συνεχής συρρίκνωση του προσωπικού.

Το 2006 λήγει η κυριότερη σύμβαση της επιχείρησης, αυτή με τη ΔΕΗ, η οποία απορροφάει και τη μεγαλύτερη παραγωγή της, καθώς από το 1969 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ χρησιμοποιεί μετασχηματιστές ΕΛΒΗΜ. Η αναμενόμενη ένταση του ανταγωνισμού έχει προκαλέσει ανασφάλεια και ανησυχία στους εργαζόμενους, που εκφράστηκε και στο βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να δουν ότι η «ελεύθερη» οικονομία της αγοράς, η «ανταγωνιστικότητα» που επικαλούνται οι κυβερνήσεις και οι βιομήχανοι ή η συμφωνία του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ από κοινού και ενσωματώνεται στο αντιλαϊκό «ευρωσύνταγμα», αυξάνουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, δημιουργούν νέα δεσμά γι' αυτούς, για να διατηρηθεί η εξουσία και τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Μόνο η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να φέρει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του στο προσκήνιο, να διαφεντεύει ο ίδιος τον πλούτο που παράγει, κατέληξε ο Τ. Τσιόγκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ