Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εστρωσαν τραπέζι αγώνα

Ενωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα έξω από τον «Οίκο Ναύτου» στον Πειραιά

Τις σαρδέλες που τους «εξασφάλισε» η κυβέρνηση με το επίδομα των 197 ευρώ έψησαν χτες οι άνεργοι ναυτεργάτες, έχοντας στο πλευρό τους τους συνταξιούχους του Πειραιά
Τις σαρδέλες που τους «εξασφάλισε» η κυβέρνηση με το επίδομα των 197 ευρώ έψησαν χτες οι άνεργοι ναυτεργάτες, έχοντας στο πλευρό τους τους συνταξιούχους του Πειραιά
Στη μια άκρη του λιμανιού του Πειραιά οι άνεργοι ναυτεργάτες, στις 10.00 το πρωί έξω από τον «Οίκο Ναύτου», έστρωναν πρόωρα το πασχαλινό τους τραπέζι, ψήνοντας στα κάρβουνα σαρδέλες και ψωμί. Με ό,τι δηλαδή αντιστοιχεί το ποσό των 197 ευρώ που τους καταβάλλεται ως οικονομική ενίσχυση λόγω Πάσχα από τον «Οίκο Ναύτου». Ταυτόχρονα, η ντουντούκα έκανε γνωστή στους εργαζόμενους του Πειραιά τη «γενναιοδωρία» των 197 ευρώ της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους ανέργους, όταν την ίδια στιγμή φροντίζει για τους εφοπλιστές να εξασφαλίζουν ανυπολόγιστα υπερκέρδη.

Στην άλλη άκρη του λιμανιού, την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι του Πειραιά, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Σωματείων Συνταξιούχων, με πανό και πικέτες έκαναν πορεία στους δρόμους γύρω από την αγορά της πόλης. «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση», «Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός όλα τα πληρώνει ο λαός» ήταν ορισμένα από τα δεκάδες συνθήματα που φώναζαν αδιάκοπα, αναστατώνοντας το εμπορικό κέντρο.

Λίγο μετά τις 11.00, η πορεία των συνταξιούχων κατέληξε στον «Οίκο Ναύτου», για να ενώσουν τα αγωνιστικά τους πυρά με τους ναυτεργάτες, που τους υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα. Ενώ το επισφράγισμα ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα: «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος». Και οι κουβέντες των ίδιων των συνταξιούχων και των ναυτεργατών δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε η Κυριακή Βαδέσκα: «Η σύνταξή μου είναι 430 ευρώ. Με το θάνατο του συζύγου μου είναι να παίρνω άλλα 230. Και τι έκαναν για να μη μου δώσουν κανένα ψίχουλο παραπάνω; Μου έκοψαν το ΕΚΑΣ. Ομως δε φταίνε αυτοί, εμείς φταίμε που τους ψηφίζουμε».

Ο ναυτεργάτης Γιώργος Μηνογιάννης, ένα χρόνο άνεργος, με 2 παιδιά, σημείωσε: «Είμαι 54 ετών και μου λένε από τις εταιρίες ότι είμαι πλέον μεγάλος. Για να τα φέρουμε βόλτα έχω 12 πιστωτικές κάρτες και 3 δάνεια»!

Να σημειωθεί ότι κάτω από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των ανέργων ναυτεργατών, που γίνονται με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ - ΝΑΤ, χτες η διοίκηση του «Οίκου Ναύτου» αναγκάστηκε να λάβει κάποια ημίμετρα για τις προϋποθέσεις στην καταβολή του επιδόματος, χωρίς όμως στην ουσία να αλλάζει η κατάσταση. Από 14 μήνες θαλάσσια υπηρεσία την τριετία, τώρα απαιτούνται 12 και ο ένας χρόνος στην ανεργία γίνεται 15 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ