Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΕΡΑΝΗΣ»
«Στο πόδι» για το δικαίωμα στη δουλιά

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Πειραιώς προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι

Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πειραιώς
Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πειραιώς
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλιά και τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι οι 150 εργαζόμενοι της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ», οι οποίοι χτες απέκλεισαν από τις 12 το μεσημέρι και για περίπου μισή ώρα την οδό Πειραιώς στο ύψος του εργοστασίου, στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση καθώς βλέπουν ότι μετά από χρόνια σκληρής δουλιάς, που απέφεραν τεράστια κέρδη στα χρηματοκιβώτια της εταιρίας - 25 δισ. υπολογίζονται τα κέρδη, σύμφωνα με τους ισολογισμούς, από το 1999 μέχρι το 2004 - τώρα οι μέτοχοι, αποθρασυμένοι από την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ετοιμάζονται να τους πετάξουν στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Το εργοστάσιο υπολειτουργεί, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη και η προοπτική που επιφυλάσσεται σε μία από τις πιο παλιές βιομηχανίες της Ελλάδας, καθώς χρονολογείται περίπου από το 1920, είναι να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο... Η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση, αλλά και η στάση από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου έδωσαν μια καλή ευκαιρία στους εργαζόμενους του εργοστασίου να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, τόσο για τους υπαίτιους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσο και για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μην πάνε «άκλαφτοι»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα όσα βιώνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι της «ΚΕΡΑΝΗΣ» ο πρόεδρος του σωματείου και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Αλέκος Φλέγκας, μιλώντας στη διάρκεια της κινητοποίησης, προσπάθησε να πείσει ότι τάχα είναι αποκλειστικά θέμα διοίκησης και κακοδιαχείρισης. Και όχι μόνο αυτό. Ενώ ο «κόσμος καίγεται», η επόμενη κινητοποίηση που προγραμματίζει η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου είναι η ...διαμαρτυρία στον δήμαρχο Πειραιά, Χρ. Αγραπίδη! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός του προέδρου του ΕΚ Πειραιά, επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Πέτρου Κυριακού.

Η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε πλήρως στους εργαζόμενους όταν το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος. Και από τους δύο τονίστηκε ότι τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι της «ΚΕΡΑΝΗΣ» τα αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι των καπνοβιομηχανιών της χώρας στο πλαίσιο των λεγόμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που σημαίνουν, πρακτικά, πολιτική όπως αυτή που εφαρμόζει η ΝΔ, με την οποία απελευθερώνεται πλήρως η ασυδοσία του κεφαλαίου. Και γι' αυτό πρέπει συνολικά να κάνουν το κουμάντο τους. Να αγωνιστούν για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί ο ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης του καπνού, που «πιάνει» από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Κουβέντες που έπιασαν τόπο, όπως φάνηκε από τα όσα έλεγαν στη συνέχεια στα πηγαδάκια τους οι εργαζόμενοι. Είναι ενδεικτικά τα όσα είπε ο Θωμάς Γιαννόπουλος, 26 χρόνια στο εργοστάσιο: «Με τον αγώνα μας, με κάθε είδους κινητοποίηση, μαζί με τους εργαζόμενους όλων των καπνοβιομηχανιών, να βάλουμε τέλος στην απατεωνιά των κυβερνήσεων σε βάρος μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ