Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Δικαιώνονται για την άδεια αναψυχής

Οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τους χορηγήσει την ετήσια άδεια αναψυχής, δικαιούνται κανονικά τις αντίστοιχες αποδοχές προσαυξημένες κατά 100%. Με αυτή την απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (σε διάσκεψη) ανέτρεψε απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που είχε απορρίψει αγωγές αποζημίωσης των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ για την άδεια που δεν τους χορηγήθηκε, ποσό διπλάσιο των νόμιμων αποδοχών.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού και την εισήγηση του αρεοπαγίτη Γ. Ναυπλιώτη. Ουσιαστικά, ανατρέπεται η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 656/03 που αρνήθηκε την καταβολή της αποζημίωσης σε ποσοστό 100% των νόμιμων αποδοχών σε εργαζόμενους των ΕΛΤΑ.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε το νόμο 539/1945 «για τη χορήγηση αδειών στους μισθωτούς», ο οποίος διασφαλίζει τις ελάχιστες υπέρ των εργαζομένων εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι τροποποίησή του μπορεί να γίνεται μόνο για τη βελτίωσή του.

Το ερώτημα που τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήταν εάν οι διατάξεις του νόμου 539/1945 ισχύουν και για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι η σχετική διάταξη του νόμου αφορά όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαίρεση ή διάκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ