Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επικίνδυνη εμπορευματοποίηση

Ιδιωτική επιχείρηση στο χώρο της Υγείας διαφημιζόταν και διαφήμιζε σούπερ μάρκετ διενεργώντας αιματολογικούς ελέγχους!

Το «ελεύθερο» στους μεγαλοεπιχειρηματίες που κερδοσκοπούν στο χώρο της Υγείας, να εκτελούν ιατρικές πράξεις οπουδήποτε, με στόχο τη διαφήμιση και την κερδοσκοπία, δίνει η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ανυπαρξία δημόσιου, δωρεάν, υψηλού επιπέδου συστήματος πρόληψης στη χώρα.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση σούπερ μάρκετ, όπου, με τη συνεργασία ιδιωτικής επιχείρησης του χώρου της Υγείας προσφερόταν στους πελάτες δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για σάκχαρο και χοληστερίνη. Οι εξετάσεις μάλιστα γίνονταν από το συνεργείο της ιδιωτικής κλινικής σε κατασκευή που είχε στηθεί στο πεζοδρόμιο (!) έξω απ' το σούπερ μάρκετ... Οι συγκεκριμένες εξετάσεις σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας, γίνονται στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) για τον έλεγχο της χοληστερόλης. Στην περίπτωση του σούπερ μάρκετ όμως, οι εξετάσεις γίνονταν και από εργαζόμενους σε ιδιωτική επιχείρηση της Υγείας, όπου βεβαίως γινόταν και η σχετική διαφήμιση.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των μικροβιολόγων, οι οποίοι πέραν των άλλων υπογραμμίζουν ότι οι λήψεις αίματος σε πρόχειρες κατασκευές εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Περισσότερο επικίνδυνη όμως για τη δημόσια υγεία είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που πριμοδοτεί τη δράση των ιδιωτών οι οποίοι σπεύδουν εκεί που το κράτος απουσιάζει. Φυσικά, με το αζημίωτο. Αφού, με τις δωρεάν εξετάσεις και διαφήμιση γίνεται, που δημιουργεί θετικό κλίμα για τις επιχειρήσεις της Υγείας, και δυνητικά μπορεί να γίνει και άγρα ασθενών - πελατών. Και φυσικά οι κάτοικοι της χώρας εθίζονται στη λογική ότι οι ανάγκες τους για πρόληψη και φροντίδα Υγείας μπορεί καλύπτονται από τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες των όποιων ιδιωτικών φορέων.

Τέτοιες πρακτικές θα ανθούν, όσο η υγεία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και δεν καταργείται η επιχειρηματική δράση. Αφού, η απαραίτητη φροντίδα για όλους τους κατοίκους της χώρας μπορεί να υπάρξει μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, με την ύπαρξη οικογενειακών γιατρών με συνεχή παρακολούθηση της υγείας όλων των κατοίκων, με υποχρεωτικές εξετάσεις, ανάπτυξη της πρόληψης, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ