Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Πολιτικό θέατρο με φόντο την αντιλαϊκή πολιτική

Την Παρασκευή αρχίζει η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Θέατρο ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με σκηνοθέτη την αντιλαϊκή πολιτική παίχτηκε χτες στη Βουλή - στη συζήτηση κατά τα άλλα για την οικονομική πολιτική - με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του - στην οποία ουσιαστικά διαγωνίστηκε με τον πρωθυπουργό σε αντιλαϊκές προτάσεις - κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη επειδή όπως είπε «έχει βαρύτατη προσωπική πολιτική ευθύνη για τις εισηγήσεις και τους χειρισμούς του που οδήγησαν σε αδιέξοδο την οικονομία».

Ο πρωθυπουργός έδειξε να μην αιφνιδιάζεται - άλλωστε η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου είχε «διαρρεύσει» σε χτεσινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες - και αφού είπε ότι η πορεία της οικονομίας δεν είναι θέμα ενός προσώπου αλλά συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, αντιπρότεινε η συζήτηση να μετατραπεί σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά στην κυβέρνηση. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι με τη συζήτηση αυτή θα τεθούν όλα τα θέματα και θα φανούν οι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση «και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα παρελθόντα χρόνια». Ανταπαντώντας ο Γ. Παπανδρέου εξέλαβε την πρόταση του πρωθυπουργού ως ενέργεια που «αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Οπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Σώματος.

Στο σημείο αυτό και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την οικονομία διακόπηκε με αποτέλεσμα να μην προλάβει να τοποθετηθεί επί του θέματος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και να μη γίνουν και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό, η συζήτηση αρχίζει δύο μέρες μετά την υποβολή της πρότασης εμπιστοσύνης και τερματίζεται με ψηφοφορία. Ετσι η συζήτηση θ' αρχίσει την Παρασκευή το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν η πρότασή της εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120 βουλευτές) του συνόλου των βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ