Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προβληματισμός και αμηχανία...

Με φόντο ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, χτες το πρωί στήθηκε στη Βουλή μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή, η οποία στη διάρκεια της μέρας εξελίχτηκε σ' ένα κυνήγι «μαγισσών», ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει «πρόταση δυσπιστίας» κατά του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, την οποία δε γνώριζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και αμηχανία ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εντονα ερωτηματικά όμως γεννά και η επιμονή του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στην πρόταση μομφής κατά του υπουργού, παρότι γνώριζε ποια θα ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, που ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, ματαίωσε τη χτεσινή συζήτηση, αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις μετά από μια ανούσια αντιπαράθεση, να «ανοίξει» ο δρόμος για μια «συναινετική» προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ετσι, ενώ αρχικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή γκέλα», στη συνέχεια δήλωναν ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του αρχηγού τους. «Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Καστανίδης.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό το Γιώργο Παπανδρέου αμέσως μετά τη συζήτηση στη βουλή, και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για την πρωτοβουλία του», εκτός σύμφωνα με πληροφορίες από κάποιους στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια στιγμή πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι η δημοσιοποίηση της κίνησης του Γ. Παπανδρέου ήταν προϊόν «υποκλοπής». Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Α. Λοβέρδος που μιλώντας στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» δήλωσε: «Δεν είμαι λάτρης και φίλος των υπονοουμένων, αλλά απ' ό,τι συζητάμε στο ΠΑΣΟΚ η διαρροή στον Τύπο δεν είναι προϊόν τίμιας δουλιάς. Μπορεί να είναι και υποκλοπή»... Αυτή την εκδοχή, σύμφωνα με πληροφορίες έσπευσε να αποκλείσει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στη Βουλή, έκανε λόγο για προσωπικό χειρισμό.

Παράλληλα και ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να εξηγήσει τη... διαρροή, άρχισε ένα «κυνήγι» για να βρεθεί ποιος έδωσε την πληροφορία στον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Απογευματινή», για την κίνηση του Γ. Παπανδρέου και μέχρι αργά χτες το βράδυ κυκλοφορούσαν πολλά ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Από την πλευρά του ο Ευάγ. Βενιζέλος, δήλωσε άγνοια για την «πρόταση δυσπιστίας» και σημείωσε ότι «ο ηγέτης αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι η συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «μπορεί να συσπειρώσει την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ, ωστόσο θα αποκαλύψει το πολιτικό της πρόβλημα και ταυτόχρονα θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του».

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ