Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε προτεραιότητα ο λιγνίτης

Η ηλεκτροπαραγωγή με καύση εγχώριων ορυκτών, όπως ο λιγνίτης επιβάλλεται να συνεχιστεί, επισημαίνει το ΤΕΕ

Αποψη λιγνιτωρυχείου στη Μεγαλόπολη
Αποψη λιγνιτωρυχείου στη Μεγαλόπολη
Επιβεβλημένη κρίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας που άρχισε χτες, με θέμα «Λιγνίτης και φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας». Παρ' όλο που η εισήγηση αποδέχεται βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την ενέργεια και κινείται στη λογική της «απελευθερωμένης» αγοράς, με συνέπεια να προκρίνει και τη διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου, σημειώνει ενδεικτικά ότι «η Εθνική Ενεργειακή Πολιτική επιβάλλει την κατά προτεραιότητα συνέχιση στην αξιοποίηση των εγχώριων ορυκτών ενεργειακών πόρων». Αναφέρει, επίσης, ότι συνδυαστικά απαιτείται η ουσιαστική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου, στη βιομηχανία και στην οικιακή κατανάλωση, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στο χαιρετισμό του στη διημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Μπατιστάτος χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια και άσκησε σκληρή κριτική στην «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατά και έφερε σαν παράδειγμα την Καλιφόρνια, όπου μέσα σε δυο χρόνια κι αφού προηγήθηκε το μεγάλο «μπλακ άουτ», διπλασιάστηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συνέβη και σε άλλες χώρες. Αναφερόμενος στο περιβάλλον, επισήμανε ότι όλες οι ρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν σαν κριτήριο την ευημερία των λαών, αλλά την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι η χρήση του φυσικού αερίου πρέπει να αντικαταστήσει κυρίως τη θερμική ενέργεια στα νοικοκυριά, εξασφαλίζοντάς τη στη μισή τιμή και με τους μισούς ρύπους, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. Πρόκειται, ωστόσο, για μια χρήση που, όπως υπογράμμισε, αντιτίθεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, οι οποίοι κρίνουν ότι τα κέρδη τους θα είναι μεγαλύτερα και η απόσβεση της επένδυσης συντομότερη, εάν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με καύση φυσικού αερίου.

Σε αντιδιαστολή με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, οι βουλευτές Μ. Παπαδόπουλος της ΝΔ και Ρ. Ζήση του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν στην εκθείαση της «απελευθέρωσης», της πολιτικής της ΕΕ και της εμπλοκής των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή. Μάλιστα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ενέργειας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ρ. Μωυσής χαρακτήρισε - μιλώντας στη διημερίδα - «καλοδεχούμενη» την απεμπόληση του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ σ' αυτό τον τομέα. Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκλίνουν στην αντικατάσταση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο με αυτή του ...φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ