Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μεγαλοεπενδυτές οι Ελληνες

Ιδιαίτερα ελκυστική φαίνεται ότι είναι η Ρουμανία για τους Ελληνες «επενδυτές». Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τριών πρώτων ξένων επενδυτών, με κεφάλαια 2,5 δισ. δολαρίων. Ο τραπεζικός τομέας είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η ναυτιλία. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρθηκαν στο Ελληνο - Ρουμανικό οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χτες από το ομώνυμο Επιχειρηματικό Συμβούλιο και τον ΣΕΒ. Εκεί έγκειται και το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να προστατέψει τις μεγάλες επενδύσεις της «Εθνικής Τράπεζας» και της «Γιούρομπανκ» και όχι μόνο.

Η Ρουμανία προετοιμάζεται εντατικά για την είσοδό της στην ΕΕ και καταβάλλει «φιλότιμες» προσπάθειες να μετατρέψει τον εθνικό της πλούτο σε μέσο κερδοσκοπίας των ντόπιων αλλά και ξένων επιχειρηματιών. Ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Ν. Ιβάν, κάλεσε από το βήμα του φόρουμ τους Ελληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο στη Ρουμανία, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έδωσε εύσημα «για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα» που παρουσιάζει η χώρα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν και αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μια συνεκτική μακροοικονομική πολιτική σταθερότητας και ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Ρεγκούζας αναφέρθηκε στη ...φορολογική συνδρομή της Ελλάδας προς τη Ρουμανία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία «διδυμοποίησης» των φορολογικών μηχανισμών, ενόψει της ένταξης στην ΕΕ.

Προς το παρόν, οι εισαγωγές από τη Ρουμανία φτάνουν 627 εκατ. δολάρια (αυξήθηκαν κατά 46% το 2004) και οι εξαγωγές προς αυτή τα 441 εκατ. δολάρια (αυξήθηκαν κατά 36%). Η Ελλάδα κατέχει την 18η θέση από πλευράς προμηθευτών και τη δέκατη από πλευράς πελατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ