Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πολύωρες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μαχητικών ενόπλων οργανώσεων είχε, χτες, στην πόλη της Γάζας ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις ορισμένων από τους συμμετέχοντες, ο Μαχμούντ Αμπάς προσπάθησε να εκμαιεύσει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευση των οργανώσεων στην κατάπαυση του πυρός, αλλά και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της πρότασής του για αναβολή των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλη.

Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέστησαν σαφές ότι σέβονται την εκεχειρία, αρκεί «αυτή να μη σημαίνει απεμπόληση των δικαιωμάτων τους στην αντίσταση απέναντι σε ισραηλινές επιθέσεις και προκλήσεις». Η «Χαμάς» φέρεται να διαφώνησε με την προοπτική αναβολής των εκλογών για μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα. Εντούτοις, τόσο η «Χαμάς» όσο και άλλες οργανώσεις φέρονται να δέχτηκαν, κατ' αρχάς, με θετικό τρόπο την πρόταση του Αμπάς για αλλαγή στον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε οι μισοί βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική και οι άλλοι μισοί από την περιφέρεια.

Στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στοιχειοθέτησε και ο Αμπάς την πρότασή του για αναβολή των εκλογών, καθώς αν ληφθεί κοινή απόφαση θα πρέπει το νέο νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Βουλή. Προς το παρόν, έγινε σαφές ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Εντός Ισραήλ, την ίδια στιγμή, οριστικό τέλος λάμβαναν οι νομικές προσπάθειες των εποικιστικών οργανώσεων να σταματήσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε και τις τελευταίες προσφυγές των εποίκων, αποδεχόμενο, μόνο, ορισμένες μικρές τεχνικές τροποποιήσεις στον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων που θα λάβουν για τη μετεγκατάστασή τους.

Αντίθετα, απρόσκοπτα συνεχίζεται η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει και το στήσιμο πρόχειρων καταυλισμών στα εδάφη που έχουν προσαρτηθεί αλλά και εντός Ισραήλ, προκειμένου να στεγαστούν, έστω προσωρινά, ορισμένοι από τους εποίκους που θα απομακρυνθούν από τη Γάζα. Ούτε χτες, πάντως, έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, στην περιοχή Σάλφιτ, κοντά στη Ραμάλα, όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την οικοδόμηση του τείχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ