Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Η ώρα μηδέν πλησιάζει

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σούκρε
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σούκρε
ΛΑ ΠΑΣ.-

Φαντάσματα μόνο κυκλοφορούσαν στους άδειους διαδρόμους της έδρας του Κογκρέσου, στη Λα Πας. Αδειοι ήταν, όμως, και οι δρόμοι της πρωτεύουσας. Τα μέλη του Κογκρέσου «μετανάστευσαν» με στρατιωτικά ελικόπτερα στην ιστορική πόλη Σούκρε, όπου μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας η συνεδρίαση, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτή η παραίτηση που εξαναγκάστηκε να υποβάλει ο πρόεδρος Κάρλος Μέσα μετά τις συνεχείς λαϊκές κινητοποιήσεις για την εθνικοποίηση των πηγών ενέργειας και για Συνταγματική Συνέλευση. Και εάν τελικά εκλεγεί νέος πρόεδρος... πιθανώς ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Ορμάντο Βάκα Ντίες, ο πλέον λαομίσητος.

Ομως από χθες την αυγή, δεκάδες χιλιάδες αγρότες, ανθρακωρύχοι, φοιτητές, δάσκαλοι, χειρώνακτες, γιατροί και μαίες, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, κοκαλέρος, αγρότες και ιθαγενείς σχημάτισαν ολόκληρα ποτάμια και κατευθύνθηκαν και αυτοί στη Σούκρε, ΜΑΖΙΚΑ...

Στις 9.00 το πρωί, το εθνικό ραδιόφωνο Radio Erbol μεταδίδει: «Η συνεδρίαση του Κογκρέσου που ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 π.μ. αναβάλλεται και θα αρχίσει κάποια στιγμή το απόγευμα... καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί τα "εχέγγυα" για την ασφάλεια των βουλευτών και οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για τη διενέργεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Παράλληλα, το Radio Erbol υπολόγιζε ότι «χιλιάδες διαδηλωτές ήδη είχαν καταλάβει την πλατεία της 25ης Μάη». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές δήλωναν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εκλογή ενός ακόμη προέδρου της ολιγαρχίας και ζητούν ΤΩΡΑ εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία, αλλά και ο στρατός άρχισε την καταστολή και μέχρι αργά χθες το βράδυ, ώρα Ελλάδας, δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το τι ακριβώς γινόταν στην ιστορική πόλη Σούκρε.

Την ίδια στιγμή, τα μπλόκα σε 84 νευραλγικά σημεία σε όλη τη Βολιβία παραμένουν, ενώ ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), Εβο Μοράλες, προειδοποίησε για ακόμη μεγαλύτερη ένταση του αγώνα, σε περίπτωση που η χώρα δεν προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, ενώ επανέλαβε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί νέος πρόεδρος «αναπόφευκτα θα υπάρξει ένοπλη αντιπαράθεση». Παράλληλα, ο ηγέτης των ιθαγενών Αϊμάρα, σημαντικού τμήματος του λαϊκού κινήματος, Φελίπε Κίσπε, προειδοποίησε ότι είναι αναπόφευκτη η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα, μια μέρα μετά τους φόβους που εξέφρασε ο πρόεδρος για εμφύλιο σπαραγμό. «Πρέπει να γίνει πόλεμος παρά το όποιο κόστος», δήλωσε ο Κίσπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Περού, Canal N, και πρόσθεσε «πρέπει να γίνει πόλεμος και έτσι να δούμε ποιος ελέγχει αυτή τη χώρα»...«Εφθασε η ώρα. Είναι η ώρα για μας να αναλάβουμε την πολιτική εξουσία»..

Την ίδια στιγμή, οι φόβοι ακόμη και για επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας, έπειτα και από την παρέμβαση των ΗΠΑ που δήλωσαν ότι η εξέγερση των κατοίκων υποκινείται από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, εντείνονται. Οχι τυχαία. Οι ΗΠΑ, από την 1η Ιούνη, έχουν εκδώσει ταξιδιωτική ανακοίνωση και απομακρύνουν σταδιακά τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και το προσωπικό της πρεσβείας. Χθες, εντελώς αναπάντεχα(;) το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας εξέδωσε ανακοίνωση ότι στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε χθες το πρωί από τη Μαδρίτη με προορισμό το Περού, «ώστε να παραλάβει άμεσα όλους τους Ισπανούς υπηκόους εξαιτίας της κρίσης στη Βολιβία».

Τέλος, ο ναύαρχος Λουίς Αράντα Γρανάδος, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, διαμήνυσε προς τους βουλευτές να «παραμείνουν στα όρια του Συντάγματος» και να ακούσουν τη «θέληση του λαού», ειδάλλως, οι Ενοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να παρέμβουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης(2008-08-08 00:00:00.0)
Μεγάλη λαϊκή νίκη(2005-12-20 00:00:00.0)
Συνεχώς εξεγερμένη...(2005-03-16 00:00:00.0)
Η «ομορφιά» παραμένει στους δρόμους(2003-10-21 00:00:00.0)
Ραγδαίες και προκλητικές εξελίξεις(2003-10-18 00:00:00.0)
Παλλαϊκής εξέγερσης συνέχεια(2003-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ