Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Καυτό» καλοκαίρι συγκρούσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αφγανοί στρατιώτες σκότωσαν χθες, σε έφοδό τους σε «ορεινό καταφύγιο» στην επαρχία Κανταχάρ, δύο φερόμενους ως μαχητές Ταλιμπάν. Τρεις κυβερνητικοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Μια μέρα νωρίτερα, είχε αναφερθεί ο θάνατος δύο Αμερικανών στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων οκτώ σε επίθεση εναντίον της Σκιν στην Πάκτικα.

Το «καυτό», από πλευράς συγκρούσεων, καλοκαίρι αποκλήθηκε από Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε στην Ουάσινγκτον Ποστ, στο πλαίσιο μακροσκελούς άρθρου της για το συνεχιζόμενο πόλεμο, ως η «τελευταία ευκαιρία των Ταλιμπάν» να επηρεάσουν «τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον» του Αφγανιστάν. Η εκτίμηση μοιάζει για άλλη μια φορά υπεραισιόδοξη. Με δεδομένο το σχέδιο σταδιακής αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν την προσεχή διετία - τριετία, το σενάριο που μοιάζει επικρατέστερο είναι ότι οι συγκρούσεις, όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα «εκραγούν» μετά την ανάληψη της κατοχής μόνο από το ΝΑΤΟ. Οι «εκλογές» του φετινού φθινοπώρου, που οι Αμερικανοί θεωρούν ως «καθοριστικές», θα αποτελέσουν καθ' όλες τις ενδείξεις άλλη μια παρωδία, όπως και οι περυσινές προεδρικές.

Κατά τα λοιπά, χθες, το BBC μετέδιδε ότι «εκατοντάδες στρατιώτες» λιποτακτούν από το λεγόμενο Εθνικό Στρατό. Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για περίπου 300 λιποταξίες (δηλαδή, 1 στους 12 στρατιώτες με τα μέχρι στιγμής μεγέθη!..).

Τέλος, χθες οι Αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν την «απελευθέρωση» της 32χρονης ιταλίδας Κλεμεντίνης Καντόνι, εργαζόμενης στην αμερικανική ΜΚΟ Care, η οποία απήχθη στην Καμπούλ στις 16 Μάη, σύμφωνα με το CNN. Δεν έγινε γνωστό ποιο υπήρξε το αντάλλαγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ