Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή αποζημιώσεων στους παγετόπληκτους αγρότες του νομού Αργολίδας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι «έχουν περάσει 16 μήνες από τις μεγάλες καταστροφές του Φλεβάρη 2004 που έπληξαν ιδιαίτερα το Νομό Αργολίδας. Το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή ήταν τέτοια, ώστε για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια στις περισσότερες καλλιέργειες δε θα υπάρχει παραγωγή. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από την πίεση και τις προεκλογικές της ανάγκες έδωσε υπό μορφή προκαταβολής τρία (3) ευρώ ανά δέντρο και υποσχέθηκε σύντομη εξόφληση των πληγέντων με ταυτόχρονη ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ που θα συνοδεύονταν με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης».

Οπως επιπλέον τονίζουν «δεκαέξι μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει οι αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο, αλλά απαιτείται σε αρκετές περιπτώσεις η επιστροφή της προκαταβολής των 3 ευρώ που δόθηκαν προεκλογικά ως "αχρεωστήτως καταβληθέντα" και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο. Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από την αντιαγροτική πολιτικών των κυβερνήσεων - προηγούμενης και σημερινής - τις αποφάσεις της ΕΕ με τη μείωση των κονδυλίων και τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, έρχονται οι φυσικές καταστροφές να ολοκληρώσουν το οριστικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες;
  • Υπάρχει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που επλήγησαν, ανθεκτικότερων στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και εμπορεύσιμων;
  • Προτίθεται να παρέμβει ώστε να σταματήσει η απαίτηση της επιστροφής των τριών ευρώ που δόθηκαν προεκλογικά;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ