Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της ακρίβειας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης αποκάλυψε τον κάλπικο χαρακτήρα των κυβερνητικών ισχυρισμών ότι τάχα η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με τον ...υγιή ανταγωνισμό

Το ...σύνηθες επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο ο «υγιής ανταγωνισμός» θα οδηγήσει σε μείωση της ακρίβειας μετέφερε χτες στην αίθουσα της Βουλής η κυβέρνηση, εισηγούμενη το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη λειτουργία της επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στη λογική των κυβερνώντων, σύμφωνα με την οποία η ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα θα αντιμετωπιστεί με τον «υγιή ανταγωνισμό», ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης:

  • Επισήμανε πως το νομοθέτημα «εγγυάται την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ «οι όποιες αλλαγές κινούνται στην ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής και του κεφαλαίου».
  • Τόνισε πως η επιτροπή Ανταγωνισμού «ούτε τα συμφέροντα του πολίτη καταναλωτή υπηρετεί ούτε διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον».
  • Αναφερόμενος στις υποσχέσεις περί ελέγχου της αγοράς, ο Α.Τζέκης μίλησε για «προσπάθεια να πειστεί ο λαός ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων», έτσι ώστε «να δεχτεί τις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σκιαγραφώντας τους μεγάλους ενόχους της ακρίβειας, ο Α.Τζέκης επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τα οποία «υπάρχει διπλή και τριπλή τιμολογιακή πολιτική των βιομηχανιών», επισημαίνοντας πως «ο ελεύθερος ανταγωνισμός δημιουργεί τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις» και «οι βιομήχανοι με τους επιχειρηματίες καθορίζουν τις τιμές». Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ σημείωσε ότι «7 επιχειρήσεις κυριαρχούν στον κλάδο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σημείωσε ότι η αναβάθμιση της επιτροπής θα σημάνει πραγματικό έλεγχο της αγοράς (!) υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν «χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα προϊόντων για τους καταναλωτές», πως η επιτροπή θα παίξει «θετικό ρόλο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» και την «προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων». Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι επί της διακυβέρνησής της αφαιρέθηκε η δυνατότητα στην επιτροπή Ανταγωνισμού «να παρεμβαίνει όταν υπάρχει καταχρηστική σχέση μεταξύ δύο επιχειρήσεων». Κατά του νομοθετήματος τάχτηκε το ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητή του Γ. Κατσανέβα να μιλά για προχειρότητα στο σχεδιασμό, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ