Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Εξωφρενικά τα προνόμια των εργαζομένων...

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κλιμακώνει τις επιθέσεις του ενάντια στους εργαζόμενους

Νέα επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων εξαπέλυσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τις δύο αντεργατικές τροπολογίες της ΝΔ, δηλαδή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση στις τράπεζες και η επαίσχυντη ρύθμιση για τον ΟΤΕ, με την οποία αίρεται η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων. Δείχνοντας να έχει ζηλέψει τις παραστάσεις που δίνει, τελευταία, στο λιμάνι ο συνάδελφός του Μ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε αναφορά για «εξωφρενικά προνόμια» των τραπεζοϋπαλλήλων που έχουν προσληφθεί πριν από το 1993, υποστηρίζοντας ότι «αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν». Η τοποθέτηση, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις κυβερνητικές... «δεσμεύσεις» ότι δε θα θιγούν όσοι έχουν διασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα... Αναφερόμενος παράλληλα στο θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου-φάντασμα, το οποίο, υποτίθεται, θα χρηματοδοτεί τις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων με τα «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ήταν ο ίδιος που αμφισβήτησε την οικονομική του βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, του υποβλήθηκε η ερώτηση για το εάν «οι τράπεζες θα δεχτούν να πληρώσουν όλο το ποσό το οποίο θα απαιτηθεί για να στηριχτεί αυτό το νέο Ταμείο». Και ιδού η απάντηση: «Δεν ξέρω διότι εδώ γίνεται μία μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση».

Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που προέχει για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, με απαρχή τους τραπεζοϋπαλλήλους, τις ΔΕΚΟ και στη συνέχεια σειρά έχει και ο ιδιωτικός τομέας. Οσο για τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος, ποιος ενδιαφέρεται... Ο ίδιος όμως, στη συνέχεια, χαρακτήρισε «κουταμάρες» τη βάσιμη κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση ότι η ένταξη των Ταμείων στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ γίνεται χωρίς αναλογιστικές μελέτες, εξέλιξη η οποία μεσοπρόθεσμα θα οξύνει το πρόβλημα βιωσιμότητάς τους. Πέφτοντας σε συνεχείς αντιφάσεις ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβερνητική ρύθμιση διασφαλίζει το χρόνο συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων όσων προσλήφθηκαν πριν από το 1993, ενώ απέφυγε να σχολιάσει κάθε τι που αφορά στις επιπτώσεις στο ΙΚΑ από την υπαγωγή σ' αυτό δεκάδων χιλιάδων νέων ασφαλισμένων.

Ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τις κυβερνητικές προθέσεις να λειτουργήσουν οι πρώην ΔΕΚΟ με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς κρατικές - όπως λέει - παρεμβάσεις, ενώ στο θέμα της νέας επέλασης της ακρίβειας, με αφορμή τη νέα άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, περιορίστηκε σε παρατηρήσεις φιλολογικού περιεχομένου... Ετσι χαρακτήρισε «ανησυχητικό» ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και το γεγονός ότι οι διακυμάνσεις αυτές είναι γύρω από μια μέση τιμή που είναι πολύ υψηλότερη απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια... Με άλλα λόγια, σφίξτε το ζωνάρι για να αυγατίσουν τα κέρδη των πολυεθνικών που λυμαίνονται την αγορά καασίμων.

Στην αναφορά του στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, αφού διαίρεσε τους εργαζόμενους στους έχοντες «ώριμα» και «μη ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα, στη συνέχεια επιτέθηκε σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 1992, κάνοντας λόγο για «εξωφρενικά προνόμια» όσον αφορά στο ασφαλιστικό τους σύστημα και για «πολύ γενναιόδωρα συστήματα προ συνταξιοδότησης που βγαίνουν στη σύνταξη από τα πενήντα-πενήντα πέντε τους και υπάρχουν ρυθμίσεις τέτοιες που μέσα από αυτά τα συστήματα προ συνταξιοδότησης βγαίνουν στη σύνταξη και παίρνουν περισσότερα λεφτά απ' ό,τι έπαιρναν όταν δούλευαν». Για να καταλήξει: «Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν»! Εξίσωση, λοιπόν, όλων προς τα κάτω προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ