Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης

Συσκέψεις στον Πειραιά από τη Συντονιστική Σωματείων και στη Θεσσαλονίκη από το ΠΑΜΕ για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης

Νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που απειλούνται από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πολιτική της κυβέρνησης, αναλαμβάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και συνδικάτα.

Σύσκεψη για το ασφαλιστικό διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά και καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης να πάρουν μέρος. Σκοπός της σύσκεψης είναι η συζήτηση για τις εξελίξεις που δρομολογούνται και η οργάνωση κοινής πάλης. Σύσκεψη σωματείων με το ίδιο θέμα, πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, αύριο στις 7.30 το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά τονίζεται ότι πρώτο και σοβαρό ζητήματα είναι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό για το οποίο κάνουν λόγο για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση παροχών σε φάρμακα - νοσοκομειακή περίθαλψη, μείωση της κρατικής συμμετοχής, ιδιωτικοποίηση του ΙΚΑ.

«Με αυτές τις προτάσεις - υπογραμμίζεται - θέλουν να μας οδηγήσουν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήδη βρισκόμαστε. Ετσι αντί να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση των στοιχειωδών παροχών που παίρνουμε σήμερα, πάμε προς το χειρότερο. Σ' αυτή τους την πολιτική έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και μέσα από τον «περιβόητο κοινωνικό διάλογο», την αφαίρεση των όσων έχουμε κατακτήσει, θα επιχειρήσουν να πουν ότι και εμείς συμφωνούμε σ' αυτά τα ζητήματα».

Δεύτερο σοβαρό ζήτημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι οι αλλαγές που επιταχύνουν στις εργασιακές σχέσεις. «Ο υπουργός Εργασίας - υπογραμμίζεται - δήλωσε πριν λίγες μέρες: "μελετούμε το μοντέλο των ΗΠΑ", δηλαδή να φτάσουμε στην ατομική διαπραγμάτευση - κατάργηση του 8ωρου, μέσα από την εξάμηνη ή ετήσια συνολική απασχόληση. Πλήρης απελευθέρωση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, τις συμβάσεις έργου, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και άλλα».

Τρίτο και σοβαρό ζήτημα, όπως αναφέρει η συντονιστική επιτροπή, είναι η ανεργία. Συγκεκριμένα στον Πειραιά η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στους ναυτεργάτες, στον ιματισμό και το εμπόριο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Εργοστάσια κλείνουν και νέες θέσεις δε δημιουργούνται. «Δύο ζητήματα προβάλλουμε: πολιτική που να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και επιδότηση των ανέργων, όσο είναι άνεργοι», καταλήγει.

Στη Θεσσαλονίκη

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τα σωματεία, συνδικαλιστικά στελέχη, απλά μέλη σωματείων και όλους τους εργαζόμενους και ενδιαφερόμενους πολίτες να προσέλθουν στη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και να συμβάλλουν στη συζήτηση για τη σημασία των αλλαγών που συντελούνται στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας και τη θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για μαζικό αγώνα για τη διασφάλιση των κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Σημίτη, κάτω από τις εντολές και οδηγίες της ΕΕ, επιχειρεί την καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα αποθεματικά των ταμείων μετατρέποντάς τα σε αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου. Παράλληλα παραδίνει στην άπληστη ιδιωτική πρωτοβουλία ζωτικές λειτουργίες του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.

Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκονται μπροστά σε μια σοβαρή πρόκληση. Η διασφάλιση ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, περνά μέσα από τον αγώνα και την αντίσταση στα αντιλαϊκά σχέδια που προσπαθούν να περάσουν κυβέρνηση, ΕΕ και πολυεθνικές. Η σύσκεψη του ΠΑΜΕ αποτελεί μέρος αυτού του αγώνα. Η σωστή ενημέρωση για το θέμα και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων είναι ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφορούν κάθε εργαζόμενο, κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Η θέση όσων ανησυχούν για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις είναι μαζί με το ΠΑΜΕ στην αυριανή σύσκεψη και τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα (2002-03-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη για Επιτροπή Αγώνα (2001-02-21 00:00:00.0)
Ενημέρωση για τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς (2000-07-04 00:00:00.0)
Αγωνιστικό προμήνυμα (2000-05-06 00:00:00.0)
Σταθερά στο "μονόδρομο" του αγώνα (1997-06-05 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο διεκδίκησης (1996-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ