Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενεργειακή κρίση και η ΣΥΝΤΗΞΗ

Από την εποχή της επαναστατικής πορείας, ο Λένιν, είχε συνδέσει τη σοσιαλιστική πρόοδο με την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος που ήταν στην προχωρημένη του μορφή ο ηλεκτρισμός. Οι σύγχρονες ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή των ημερών, με κεντρικό πρόβλημα το πετρέλαιο, αποδεικνύουν τη σημασία του θέματος που συνδέεται με τεράστια συμφέροντα, ραδιουργίες, πολέμους, ανατροπές καθεστώτων, επικράτηση δικτατοριών κλπ.

Ανεξάρτητα από τις τεχνητές κρίσεις στην αγορά των πετρελαιοειδών, το γεγονός είναι ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου δεν είναι ανεξάντλητα, αν ανατρέξει κανείς στο σχηματισμό τους, κατά τις γεωλογικές εκείνες περιόδους, όπου μορφές μικροοργανισμών (πλαγκτόν) καταπλακώθηκαν ανάμεσα σε διάφορα γεωλογικά στρώματα που κάτω από ορισμένες συνθήκες αποτέλεσαν και τις φυσικές υπόγειες ή υποθαλάσσιες δεξαμενές (αντίκλινα), απ' όπου αντλούνται και φυσικά περιορίζονται.

Οι άλλες μορφές ενέργειας όπως «η ηλιακή, η αιολική (με τον άνεμο)», δε λύνουν το συνολικό πρόβλημα απέναντι στο οποίο αναπτύχθηκαν οι πυρηνοηλεκτρικοί σταθμοί σχάσης (ελεγχόμενης δηλαδή διάσπασης), με τα γνωστά προβλήματα ατυχημάτων, αλλά και αντιμετώπισης των ραδιενεργών καταλοίπων. Μέσα στις συνθήκες αυτές ήρθε η είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου, ότι δηλαδή προετοιμάζεται, με τη συνδρομή Αμερικής, Ευρώπης, Ιαπωνίας, Κίνας, ένας πειραματικός πυρηνικός σταθμός, η παραγωγή του οποίου δε θα βασίζεται στη σχάση (ελεγχόμενη διάσπαση), αλλά στη σύντηξη ατόμων υδρογόνου που βρίσκεται σε απεριόριστες θεωρητικά ποσότητες στο θαλασσινό νερό.

Από την καθαρά επιστημονική πλευρά, έχει ήδη πραγματοποιηθεί, σε ερευνητικά εργαστήρια, στιγμιαία σύντηξη, που απέχει πολύ βέβαια από τη μαζική παραγωγή και χρήση ενέργειας που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες και θα ήταν «καθαρή» και ακίνδυνη. Γιατί άραγε κυκλοφόρησε τώρα η είδηση αυτή, σε εποχή πετρελαϊκής κρίσης; Και βέβαια πρέπει να απαντηθούν μερικά ερωτηματικά, όπως: Ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια, ποιοι θα είναι τα αφεντικά και ποιοι θα είναι οι «πελάτες» σε μια εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί, θα έχει σοβαρές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ