Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δημοσιεύονται σήμερα οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τη Νεολαία

Πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» σ' όλη την Ελλάδα

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, μέσω του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις Θέσεις της για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2005, με θέμα: «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας, η στήριξη της ΚΝΕ».

Για την όσο πιο μεγάλη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ στους νέους και τις νέες της χώρας μας αλλά και σ' όλους τους εργαζόμενους, σ' όλο το λαό, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποιούν σήμερα πανεξόρμηση «Ριζοσπάστη» σ' όλη τη χώρα. Φυσικά η διάδοση των Θέσεων δεν πρόκειται να σταματήσει σήμερα το βράδυ. Θα συνεχιστεί σχεδιασμένα και οργανωμένα όλο το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο.

Μέσα από τις Θέσεις το ΚΚΕ αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η νεολαία και το κίνημά της στην οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, στον αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Το νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί συνιστώσα του Μετώπου, άρα και της εξουσίας που θα προκύψει από την επιτυχημένη έκβαση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα.

Το ΚΚΕ και θέλει και μπορεί να συμβάλει στο προσανατολισμό της νεολαίας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, στην ανάπτυξη της αυτενέργειας και πρωτοβουλίας της, γιατί διαθέτει επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία και μεθοδολογία προσανατολισμού. Γιατί απαντά στο ζήτημα της σχέσης του νέου με την ανάπτυξη όλης της κοινωνίας. Το ΚΚΕ έχει ταυτόχρονα συναίσθηση ότι η δράση του πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστική, ανατρεπτική και καινοτόμα, όσον αφορά τα προβλήματα, την οργάνωση και την πολιτικοποίηση της νεολαίας. Είναι περήφανο για ό,τι έκανε μέχρι σήμερα. Ομως κατανοεί βαθιά και ότι πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ποιότητα η δράση του για τα προβλήματα της νεολαίας, να ξεπεράσει αδυναμίες και ελλείψεις που παραμένουν. Νιώθει σήμερα περισσότερο έτοιμο και έμπειρο από πριν.


Το ΚΚΕ επιδιώκει, επίσης, να βελτιώσει τη διεθνιστική του δράση για τα προβλήματα του παιδιού και της νεολαίας. Για την ορμητική ανάπτυξη της νεολαιίστικης δράσης, με κύριο μέτωπο πάλης κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και προοπτική τη σοσιαλιστική, την κομμουνιστική κοινωνία.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα στρέψει την προσοχή της στα προβλήματα του παιδιού από τη γέννησή του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Θα ασχοληθεί με την προεφηβική ηλικία, που αρχίζει πιο φανερά ο επηρεασμός από την κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα μέσα στο σχολείο και γενικότερα από όλα τα μέσα επηρεασμού και παραπλάνησης. Θα ασχοληθεί επίσης με τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, εκείνους που αναζητούν επαγγελματικό προσανατολισμό και ειδίκευση. Με τους νέους και τις νέες που περνάνε μια ιδιαίτερη καμπή στη ζωή τους, αναζητώντας δουλιά, κάνοντας τα πρώτα βήματα της οικογενειακής ζωής.

Ιδιαίτερος στόχος της Συνδιάσκεψης είναι να κατανοηθεί από όλα τα καθοδηγητικά όργανα, ξεκινώντας από την Κεντρική Επιτροπή έως και την ΚΟΒ, ότι τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας και του κινήματός της είναι ευθύνη πριν απ' όλα του Κόμματος. Αυτό δε συνεπάγεται τον παραμερισμό της ευθύνης της ΚΝΕ, των καθοδηγητικών της οργάνων. Αντίθετα. Οσο πιο υπεύθυνο γίνεται το ΚΚΕ απέναντι στη νεολαία και τα προβλήματά της, τόσο πιο ικανό και αποτελεσματικό θα γίνεται στην ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση της ΚΝΕ, στη δημιουργία προϋποθέσεων να παίξει η ΚΝΕ το δικό της υπεύθυνο πρωτοπόρο ρόλο.

Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός

Δίνοντας στη δημοσιότητα τις Θέσεις, το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ απευθύνεται για ανταλλαγή απόψεων και γνωμών, αλλά και για συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις, σε φίλους του Κόμματος, σε συνεργαζόμενους, σε ειδικούς επιστήμονες που θέλουν να προσφέρουν στον προβληματισμό του, στις αποφάσεις του.

Απευθύνεται στους εργαζόμενους, στη λαϊκή οικογένεια, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται συλλογικός αγώνας για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Δε φθάνει σήμερα η προσπάθεια της οικογένειας με ατομική λύση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών.

Απευθύνεται σ' όλους εκείνους που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αντισταθούν και να αγωνιστούν για ριζική αλλαγή.

Ιδιαίτερα απευθύνεται στη νεολαία, με το επίκαιρο σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Επιδιώκει να αναπτύξει ενεργητικό διάλογο σε συνθήκες κοινής δράσης και πάλης για την αναγκαιότητα του Μετώπου, το ρόλο του νεολαιίστικου κινήματος, τη συμμαχία του με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι η δύναμη αντίστασης και επίθεσης στην προσπάθεια να υποταχθεί και να συμβιβαστεί η νεολαία. Σήμερα έχει τη δύναμη να γονιμοποιήσει μια έμφυτη τάση αναζήτησης, απειθαρχίας και ριζοσπαστισμού που χαρακτηρίζει τις μικρές και τις νεότερες ηλικίες.

Είναι συμφέρον για τη νεολαία να ενδιαφερθεί να μάθει από πρώτο χέρι τι λέει το ΚΚΕ, τι λέει η ΚΝΕ. Να πειστεί με βάση τη δική της πείρα, ότι η ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι βασική προϋπόθεση για αντίσταση και αντεπίθεση.

Εχει γίνει πλέον φανερό σε ευρύτερα στρώματα πως το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των εκμεταλλευτών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στις δυνάμεις της σήψης, του αυταρχισμού και της καταστολής, του πολέμου. Οσο οι δυνάμεις αυτές θα κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας δε θα μπορεί να βρει λύση στα προβλήματά της. Να ονειρευτεί τη ζωή που θέλει και, προπαντός, δικαιούται. Ο δρόμος για θετικές αλλαγές στη ζωή της νεολαίας, για συνολική ποιοτική αλλαγή, γίνεται ορατός στο βαθμό που η νεολαία, από την ίδια της την πείρα, θα θέσει ως στόχο να καταργήσει τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το πραγματικά καινοτόμο και ανατρεπτικό υπάρχει, δυναμώνει, εκεί που αρχίζει η συνειδητή δράση για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ